ON NAS NE OSUĐUJE by Gary Wilkerson

"… tužitelj naše braće, koji ih je optuživao dan i noć pred našim Bogom" (Otk 12,10). Sotonino optuživanje jedna je stvar radi koje je Isus došao da se pozabavi s njom kao naš živ savez. Bog nije poslao teologiju da skrši sotonine laži – poslao je Isusa! Najranije proročanstvo u Postanku izjavljuje da će sotona vrebati Mesiji petu, ali da će mu Isus satirati glavu (vidi Post 3,15). Prije dvije tisuće godina, Isus je donio tu stvarnost u naše živote.

Povremeno se probudim usred noći s bezrazložnom tjeskobom. Kao da sam učinio nešto loše, ali ne znam što. Taj osjećaj dolazi od optužitelja. On šapće: "Nisi dobar, bezvrijedan si, breme drugima. Pogledaj u svoju prošlost koliko puta si zabrljao. Nikada se nećeš promijeniti." Naš odnos s tim glasom započeo je u edenskom vrtu, ali kad je došao Isus, izjavio je: "Ovo sada završava." On dodaje jednu nevjerojatno pouzdanu riječ: "Nemojte misliti da ću vas ja tužiti Ocu" (Iv 5,45).

Ženi uhvaćenoj u preljubu Isus je rekao: "Ni ja te ne osuđujem. Idi i od sada ne griješi više" (Iv 8,11).

Apsolutno je bitno graditi na čvrstom temelju spoznaje da nas Bog ne optužuje! Taj temelj nije baziran na zakonu, optuživanjima ili očaju, nego na slavnom, milostivom djelu samog Boga. Kad čuje tužbu protiv nas, kaže Isusu: "Satri je."U tom trenutku čujemo glas Duha Svetog kako kaže: "Ne slušaj tu laž. Ona je bila uništena na križu. Bog te ne optužuje, jer te njegov Sin oslobodio."

Sagriješit ćemo – Biblija je jasna u vezi s tim. Ali kad to učinimo, glas koji ćemo čuti bit će glas Duha Svetog. On donosi osvjedočenje za naše prijestupe, no to osvjedočenje ima nadu, to osvjedočenje vodi do radosnog pokajanja, a ne do očaja.

Dobili smo Isusa i u vrijeme obeshrabrenja čut ćemo njegov glas iznad svih drugih. "Niti ja te ne osuđujem." Neka vas Bog ispuni svojom milošću da gradite na tom temelju – i radujete se!