ŽIVOT VJERE by Gary Wilkerson

Većina od nas voljela bi imati sposobnost da čini određene stvari u životu koje ne može. Govorim o stvarima koje nisu samo teške, nego i nemoguće.

Čak i najodaniji Isusovi sljedbenici ne mogu srediti određene stvari, ali poznajemo Jednoga koji to može. Divna stvar u vezi sa životom u Kristu je da smo uključeni u nevjerojatne stvari koje ne bismo mogli učiniti sami. Zapravo, Isus nas poziva da sudjelujemo s njim u postizanju onoga što sami ne možemo – da vidimo kako izgubljeni najmiliji dolaze k vjeri, da vidimo slomljene brakove obnovljene i iscijeljene ili nespašene ljude u našem području izbavljene od beznadne vječnosti. Kroz našu vjeru u Isusa možemo vidjeti takve stvari – pa i sudjelovati u njima – kako se postižu njegovom silom, veličanstvom i vlašću.

Hebrejima 11 je poglavlje poznato kao "dvorana vjere", nabrajajući biblijske likove koji su ugodili Bogu kroz velika djela vjere. Od Abahama i Sare do Davida, Samuela, Gideona i mnogih drugih vidimo da ti vjernici nisu bili pohvaljeni zbog njihovih talenata ili postignuća, nego zbog pouzdanja u Boga da će učiniti što je bilo izvan njihovih sposobnosti. Oni zajedno čine "ogroman oblak svjedoka života vjere" (Heb 12,1 – prijevod s engleskog).

Ovaj izraz u kurzivu govori da postoji život vjere koji trebamo živjeti. A da bi se postigao taj život, potaknuti smo da odložimo svako breme koje nas sprečava od vjere pouzdanja: "…odbacimo od sebe svako breme" (Heb 12,1). Što je to breme koje nas prijeći vjeri? Poznajem mnoge kršćane koji su obremenjeni nevjerom. Dok promatraju svoje prilike, misle: "Moja potreba nikada neće biti ispunjena. Beskrajno sam molio i tražio druge da mole za mene, uključujući crkvene starješine, ali odgovor ne dolazi. Što god sam pokušao, ništa ne djeluje."

Za mnoge je problem da više gledaju u svoje prilike nego u Boga koji nadzire sve prilike. Njihova vjera je zakazala bremenom koje nas usporava (Heb 12,1). Mogu vas uvjeriti da ono što je Bog obećao nikada ne može biti onemogućeno. Svaka riječ koju šalje na kraju će se ostvariti. Sotona to zna i sve što može učiniti je da pokuša usporiti Božje namjere navodeći nas da se valjamo u svojim poteškoćama. Ako se vaša situacija čini beznadna, život vjere poziva vas da vjerujete: "Jednoga dana Bog će ispuniti što sad nisam u stanju ni zamisliti."