IZVORNO MILOSRĐE by Nicky Cruz

Ništa toliko ne razgaljuje srce Božje kao ponizno srce i milosrdan duh. Bog odgovara na milosrđe, jer upravo kroz suosjećanje mi u potpunosti upoznajemo njega. To je utvrđena kvaliteta pravoga Kristovog sljedbenika.

Nikada nismo bliže srcu Božjem kao kad nekome opraštamo. I nikada nismo dalje od njega kad zamjeramo. Isus je rekao: "Da, ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših" (Mt 6,14-15). Malo je redaka Pisma koji daju jasniji uvid u ono što Bog očekuje od vjernika. Ako vi ne oprostite, Bog ne može oprostiti ni vama.

Prije nekoliko godina čuo sam priču o dvije žene koje su se probudile otkrivši da im neki čovjek pljačka kuću. Jedna od njih dovoljno se brzo razbudila da pozove policiju, koja je bila ondje za nekoliko minuta. Nekoliko policijskih automobila zaustavilo se s glasnom sirenom ispred njihove kuće te je policija odvela mladog lopova.

Dok je jedan od policajaca još uvijek bio u kući skupljajući sve informacije koje su mu bile potrebne od žrtava da napiše policijsko izvješće, jedna od žena pitala ga je što će se dogoditi s mladićem.

"Bit će procesuiran i poslan u zatvor", obavijestio ju je policajac.

Još dok je govorio, Gospodin ju je podsjetio na sličan događaj koji se dogodio nekoliko mjeseci ranije. Njezin vlastiti sin počinio je kriminalno djelo i pokupila ga je policija. Ali u posljednji trenutak ona obitelj sažalila se na njim i oprostila mu djelo. Suprotno sučevim željama, odbili su podići tužbu i njezin sin bio je slobodan.

Zatim je Gospodin progovorio njezinu duhu: "Želim da pokažeš tu istu vrstu opraštanja."

Postoji jedna vrsta suosjećanja i milosrđa koje prkosi ljudskoj logici. Svijet to ne razumije i rijetko nagrađuje. Opraštanje drugima kad nam učine krivo jedna je od najtežih stvari koju Bog traži od nas. No milosrđe je ono što on najviše želi vidjeti od svojih sljedbenika.


__________

Nicky Cruz, međunarodno poznat evanđelist i plodan pisac, obratio se Isusu Kristu iz živote nasilja i kriminala nakon susreta s Davidom Wilkersonom u New Yorku 1958. godine. Priča njegova dramatičnog obraćenja ispričana je najprije u knjizi Davida Wilkersona Na život i smrt, a kasnije i u njegovoj vlastitoj vrlo traženoj knjizi Trči mali trči.