NIKADA NE SMIJEMO ODUSTATI

Širom svijeta, mnogi su roditelji kršćani danas u agoniji jer su njihova djeca pod đavoljom vlasti. U našoj crkvi vidim žalost majki koje posjećuju svoje sinove u zatvoru. One znaju kakva je to bol sjediti s jedne strane debelog stakla i gledati sina koji je jednom bio nježan u duhu. Nekako se navukao na drogu i onda pljačkom pokušao zaraditi za svoju ovisnost. Sad je u zatvoru i sve više otvrdnjuje. Godinama ona moli za njega, ali sad gubi nadu. Misli da se nikada neće promijeniti.

Vidim i očeve slomljena srca, koji nikada nisu sanjali da bi se njihove kćeri okrenule drogi. Vidjeli su svoju djevojčicu kako u školi upada u loše društvo i kako se navlači na drogu. Ubrzo je postala tako buntovna da ju je njezin otac morao zatražiti da napusti kuću zbog lošeg utjecaja na ostalu braću i sestre. Sad je na ulici i prodaje svoje tijelo za svoju ovisnost. Njezin otac noću leži u krevetu i izlijeva rijeku suza. Uvjeren je da ju je zauvijek izgubio.

Poznajem jednog oca koji je autom obilazio siromašne četvrti kako bi našao svoga sina ovisnika o drogi. Morao je pitati okolo, dok mu na kraju neki diler nije rekao da je njegov sin u nekoj jazbini gdje se puši crack. Kad je taj čovjek ušao onamo, vidio je samo ostatke sina kojega je jednom poznavao. Od upotrebe droge, od sina je ostao samo kostur. Kad ga je otac preklinjao da pođe s njim kući, mladić ga nije htio ni pogledati. Samo je rekao: "Nestani! Ovo je sad moj život."

Ovaj slomljen otac izašao je na ulicu u suzama. Izgubio je svu nadu, očajnički plačući: "Tamo je moj sin. Umire i ne dopušta da mu pomognem."

Đavao je rekao tim roditeljima da su njihova djeca bez nade, da njihovi problemi nikada ne mogu biti riješeni. Uvjerio ih je u snažnu laž – da Bog nije u stanju spasiti ih.

Možda mislite da je vaš nespašeni muž bez nade, da nikada neće doći k Isusu. Ili, možda ste odustali od nade za svoju ženu koja vas noću ostavlja i odlazi na partijanje. Ali nitko nikada nije otišao predaleko za Boga da on to ne bi mogao riješiti. Poznajem mnoge žene kršćanke koje danas svjedoče: "Godinama sam molila za muža. A onda jednoga dana, kad sam već izgubila nadu, Bog je dopro do njega. Spasio je i izbavio moga dragog muža."
Ne smijemo odustati ni od koga: "Bogu je sve moguće" (Mt 19,26).