ZAŠTITNA ODJEĆA

Kad je Mojsije čuo glas Božji koji je dolazio iz gorućeg grma, iznenadio se kad je čuo što Bog traži od njega: "Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo" (Izl 3,5). Danas Bog kaže svakom kršćaninu istu stvar koju je rekao Mojsiju: "Samo je jedno tlo na kojem mi se možeš primaći i to je sveto tlo. Ne možeš se pouzdati u svoje tijelo, jer nijedno tijelo neće opstati u mojoj nazočnosti."
Zašto se Bog u ovom odlomku iz Izlaska usredotočio na cipele? Što to ima s odlaganjem tijela? Naše noge su osjetljivi dijelovi tijela i cipele štite naše tijelo. One nas štite od raznih elemenata, kamenja, zmija, prljavštine i prašine, od vrućeg nogostupa.
Tako je Mojsiju upotrijebio svagdašnju, običnu stvar kako bi ga naučio duhovnu lekciju, upravo kao što je kasnije činio Isus koristeći novčić, bisere, deve i gorušično zrno. Bog je rekao: "Mojsije, nosiš zaštitnu odjeću da bi svoje tijelo sačuvao od povrede, ali nikakva količina tjelesne zaštite neće te moći sačuvati. Tamo kamo ću te poslati bit će ti potrebno čudo izbavljenja."
Kamo je Bog slao Mojsija? U Egipat – u jazbinu grješnosti – da se suoči s otvrdnulim diktatorom. Mojsije je morao odbaciti svako oslanjanje na svoje tijelo: svoju krotkost, revnost i poniznost. Sve njegove sposobnosti bile bi bezvrijedne ako ih Bog ne bi posvetio. Mojsije je trebao staviti svoje potpuno pouzdanje u Božje ime i silu.
I doista, suočio se sa svakom vrstom testiranja i kušnji. Trebao je odvesti tri milijuna ljudi u pustinju gdje nije bilo mjesta da kupe hranu niti mjesta gdje bi uzeli vodu. Morao je potpuno za sve ovisiti o Bogu!
Bog bi nama postavio isto pitanje koje je postavio Mojsiju. Jesmo li voljni odložiti svoje vlastite sposobnosti i ambicije i potpuno se pouzdati u njega? Hoćemo li staviti sve naše pouzdanje u njega umjesto u naše vlastite darove i planove?