TRUDITE LI SE PREJAKO? - Gary Wilkerson

Mnogi su kršćani danas iscrpljeni od svojih napora da se zaštite od grijeha. Ostali su bez i posljednjeg grama radosti te se pobjeda koju je Krist za njih zadobio izgubila u njihovim upornim nastojanjima da uspostave svoju vlastitu pravednost.
Pravednost za kojom se teži s ičim osim s vjerom uvijek će podbaciti. Vidite, ne može biti i Božja pravednost i naša vlastita. To bi značilo da postoje dva evanđelja: njegovo i naše. Ne možemo miješati našu samopravednost s Božjom svetom pravednošću.
Ali zar se ne očekuje od nas da uložimo neki napor? Ne kaže li Biblija da trebamo izbjegavati grijeh? Da, ali samo je jedan način da izbjegnemo grijeh i to je kroz Isusa. On nije samo istina koju smo prihvatili, on je živi Bog i njegovo djelo posvećenja ne zaustavlja se ni danju ni noću.
Pavao odgovara na pitanje o vlastitom nastojanju u Rimljanima 9. On govori o ljudima koji zapravo postižu pravednost: "Pogani, koji nisu težili za pravednošću, postigli su pravednost, i to pravednost koja dolazi od vjere" (Rim 9,30). Ti se ljudi nisu iscrpili svojim vlastitim nastojanjem; nisu bili pritisnuti svojim neuspjesima. Oni su svu svoju vjeru stavili u Isusovo djelo na križu za njih – i bili su održavani njegovim obilnim životom.
"Svršetak je Zakona Krist – za pravednost svakome koji vjeruje" (Rim 10,4). Ovaj redak je donio slobodu svim generacijama vjernika. Krist je svršetak. Ne postoji ništa drugo! "Nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje" (Rim 9,16).
Prijatelju, jesi li iscrpljen od pokušaja da činiš bolje? Jesi li umoran od beskrajnog kruga predanja i neuspjeha? Onda sve to ostavi iza sebe; neka tvoja borba završi. Tvoje ispravno stanje s Gospodinom ne ovisi o tvojoj volji, nego o Bogu koji nam se smiluje.