SIMBOLI ZA DUHA SVETOG - Jim Cymbala

Biblija im nekoliko simbola za Duha Svetog. Jedan je vjetar, koji je u izvornom grčkom u Novom zavjetu ista riječ kao dah. Vjetar nam pomaže vizualizirati nevidljivo i tajanstveno kretanje Duha (vidi Iv 3,8).
Golub je simbolizirao Duha za vrijeme Isusova krštenja. "I odmah, dok je izlazio iz vode, vidje gdje se otvaraju nebesa i Duha gdje poput goluba silazi na njega" (Mk 1,10). Duh Sveti je snažan, a ipak čudno blag i osjetljiv u svojim bavljenjima nama. Svi ga možemo vrlo lako ožalostiti.
Ulje je simbol često upotrebljavan za Duha Svetog u Starom zavjetu. Pomazanje Duhom Svetim uspoređuje se s uljem koje je bilo stavljano na gotovo sve u šatoru. Kad je sagrađen hram kao mjesto štovanja, ne samo da su hramski predmeti bili pomazani, nego i svećenici. Kasnije su starješine prve crkve bile poučene da mole za bolesnike i pomazuju bolesne vjernike uljem kao simbolom Duha Svetog (Jak 5,14).
Oganj je jedan od mojih omiljenih simbola Duha Svetog. Upotrebljava se da predstavi silu i nazočnost Božju. Kad je prije Isusove pojave na scenu došao Ivan Krstitelj, rekao je: "Ja vas, istina, krstim vodom. Ali dolazi jači od mene … on će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem" (Lk 3,16).

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.