RADOSNA VIJEST ZA SVAKO STVORENJE - Nicky Cruz

Prije više godina, prve večeri evangelizacije u Londonu u Engleskoj gomila koja se skupila bila je raznolika – hipiji, punk rockeri, ovisnici, goti, prostitutke, beskućnici i mnogi drugi. Kamo god sam pogledao bila su djeca s ljubičastom, zelenom i narančastom kosom. Većina je bila odjevena u crnu odjeću oslikanu sotonskim simbolima, a tijela su im bila puna piercinga na svakom zamislivom mjestu. Nikada nisam vidio toliko zbunjenih i slomljenih mladih ljudi.
Moja žena Gloria sjedila je u prvom redu dvorane. Kad sam se spremao poći na podij, pogledao sam u njezinu pravcu i vidio mladog čovjeka kako sjeda do nje. Izgledao je uplašeno – got sa svom mogućom ukrasnom pozamanterijom. Kad se nagnuo na jednu stranu, vidio sam da nešto puzi njegovim krilom. Pažljivo sam pogledao i shvatio da je to crni štakor na maloj uzici.
Gloria se užasno boji štakora i nije odmah to zamijetila. Nadao sam se da ni neće. Ali kad je taj mlad čovjek okrenuo glavu od nje, vidio sam da je pogledala u njegovu pravcu upravo na vrijeme da vidi kako štakor gmiže njegovim krilom.
Ona zna da je volim i da nikada ne bih dopustio da joj se nešto dogodi, ali ne bih izbacio čovjeka s evangelizacije, posebno nekoga tko je u tako očitoj potrebi za Isusom. I tako, uhvativši njezin pogled, dao sam joj znak da ostane mirna. Nisam siguran da je shvatila poruku, ali ostala je na svom mjestu, kruto sjedeći tijekom cijele službe – kao pravi vojnik.
Kasnije, tijekom poziva do oltara, ovaj mlad čovjek bio je prvi koji je došao naprijed da primi Krista. Stajao je pognute glave sa štakorom u ruci. Suze su mu tekle licem kad je jedan dobrovoljac položio ruke na njega i molio s njim da primi Krista.
"Tada im reče: 'Idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju'" (Mk 16,15).

Nicky Cruz, međunarodno poznat evanđelist i plodan pisac, obratio se Isusu Kristu iz živote nasilja i kriminala nakon susreta s Davidom Wilkersonom u New Yorku 1958. godine. Priča njegova dramatičnog obraćenja ispričana je najprije u knjizi Davida Wilkersona Na život i smrt, a kasnije i u njegovoj vlastitoj vrlo traženoj knjizi Trči mali trči.