MORAMO IMATI BOŽJU NAZOČNOST - Gary Wilkerson

Bog je rekao proroku Amosu: "Mrzim i prezirem vaše blagdane i nisu mi mile vaše svečanosti … Uklonite od mene dreku svojih pjesama, neću da slušam zvuke vaših harfa. Pravda nek poteče kao voda, i pravica kao bujica silna" (Am 5,21.23-24). Bog kaže svakoj generaciji: "Nije pjesma ili zvuk ono što tražim od vas, nego pravicu koja teče iz vašega štovanja i djela koja vas potiču da ih činite u moje ime."
Ne možemo više mjeriti snagu pjesme njezinom zabavnom vrijednošću ili bilo kojim drugim ljudski stvorenim standardom. Mi je mjerimo time pobuđuje li ono što Duh Sveti želi za njegovo Tijelo u tom trenutku. Naše štovanje treba biti silna bujica njegove pravedne nazočnosti. Zbog toga se ne usuđujemo pustiti na pozornicu one koji "se deru uza zvuk harfe … i mažu se najfinijim uljem" (Am 6,5-6). To govori o vođama koje pomazujemo samo na osnovi njihovih talenata, vještine i spretnosti. Bog nas poziva da očistimo pozornicu od svakoga drugog standarda osim ovoga: "Sigurno si ti na ovom mjestu, o Bože!"
Govorim i sebi kad kažem svim pastorima: "Pouzdajemo li se mi više u strategije, ustrojstva i programe nego u Božje vodstvo? Ako je tako, trebamo očistiti pozornicu od takvih stvari."
Crkve mogu imati sva stvaranja dinamičnog tijela. Možemo se osigurati da je svaka propovijed razgovijetno izrečena i svaka pjesma savršeno ispjevana, da svaki stroj za espresso ispunjava šalice ljudi – ali sve to je bezvrijedno ako se nigdje ne nalazi Božja nazočnost.
Vrijeme je da odbacimo ankete koje pitaju ljude što žele od crkve i da radije pitamo što Bog želi. Ako naš pravac diktiraju ankete, možemo isto tako skinuti znak na kojem piše CRKVA, jer to nećemo biti. Bit ćemo profesionalna organizacija koja traži uspjeh temeljen na zahtjevima tržišta. A to nije evanđelje!