SILNI RATNIK by Jim Cymbala

Među silne ratnike koje imam privilegij poznavati, ubrajam Delores Bonner, Afroamerikanku koja živi sama u Bedford-Stuyvesantu, jednoj od najgorih četvrti u Brooklynu. Više od trideset godina bila je medicinski tehničar u bolnici Maimonides. Carol i ja sreli smo je jedne godine za vrijeme Božića dok smo nosili darove nekoj siromašnoj djeci u našoj zajednici.

Onoga dana u Deloresinu stanu bilo je mnogo djece, ali ona nisu bila njezina. Dovela ih je iz obližnjeg skloništa kako bi se upoznali s nama. Njihovu prirodnu majku svladali su vlastiti problemi i nije mogla biti nazočna čak ni u takvoj prilici.

"Kako si našla ovu djecu?" pitao sam.

Nešto je skromno promrmljala, što zapravo nije bio odgovor na moje pitanje. Tek sam od drugih saznao da se odmah nakon svoga obraćenja na molitvenom sastanku u crkvi 1982. godine zabrinula za djecu na ulici i u kućama gdje se pušio crack. Bog je dotakao njezino srce i počela je dovoditi djecu u nedjeljnu školu. Isprva ih je uguravala u taksi, ali kasnije je netko čuo što radi i kupio joj je auto. Danas ima kombi tako da može dovesti više djece i tinejdžera kako bi čuli evanđelje.

To je samo dio Deloresine priče. U nedjelju između bogoslužja nadgleda osoblje koje čisti svetište kako bi bilo spremno za sljedeće mnoštvo. Subotom odlazi s evangelizacijskim timovima i kuca na vratima u zgradama kako bi s ljudima podijelila ljubav Božju. Radnim danima nalazim je na koljenima s Molitvenom skupinom, kad uzima svoju smjenu za posredovanje za ljudske potrebe. Isto je činila i na propovjedničkom putovanja u Peruu, gdje se pridružila drugima moleći za mene dok sam propovijedao na sastanku na otvorenom.

Delores je žena tihe odlučnosti, one prikazane u 1 Ljetopisima 12,18, gdje kaže: "Tada Duh obuze Amasaja, poglavara zapovjednicima, te on reče: 'Tvoji smo, Davide! Ta s tobom smo, sine Jišajev! Mir, mir tebi i mir onomu koji ti pomaže; jer tebi pomaže Bog tvoj.'" Još jednom, jasno se vidi spoj božanskog i ljudskog truda.

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.