NESTRPLJIVI VJERNICI

Đavao kao da je osjetio nestrpljivost u Ivanu Krstitelju dok je prije smrti bio u zatvoru. Nestrpljivost je nesposobnost čekati ili mirno podnositi nedaće. A kad postanemo nestrpljivi s Bogom – željni primiti odgovore od njega – te miješamo nestrpljivost s vjerom, naš stav u molitvi postaje "tuđ kad" Gospodinu. On ispunjava naše biće, njegov hram, nezdravim mirisom. I umjesto da gore šaljemo miomiris kada molitve, lučimo pogrešan miris. Sotona brzo uzima taj miris.

Nestrpljivi se vjernici pokolebaju kad vide da Bog čini čuda svuda oko njih, ali ne i u njihovu životu. Pokolebani su nad onim što vjeruju da je Božja sporost u odgovaranju njima, te kako vrijeme prolazi, osjećaju se zanemareni i kao da su u zatvoru. Hebrejima nam govori da je takva nestrpljivost oblik duhovne lijenosti: "… da ne budete mlitavi, već da nasljedujete one koji vjerom i strpljivošću baštine obećanje" (Heb 6,12). Upućeni smo da slijedimo Abrahamov primjer: "Abraham strpljivo čekajući postiže obećanje" (Heb 6,15).

Pismo nam isto tako govori da je "Riječ Božja kušala Josipa". Tako nas i danas Božja obećanja povremeno mogu kušati, a ako tijekom tih kušnji ne dodamo strpljivost našoj vjeri, na kraju ćemo se pokolebati u Boga. Izreke 18,19 izjavljuju: "Uvrijeđen brat jači je od tvrda grada, i svađe su kao prijevornice na tvrđavi." Hebrejska riječ za uvrijeđen, kao što je ovdje upotrijebljena, znači "pobjeći, odvrći se". Drugim riječima, kad smo uvrijeđeni na Boga, postoji opasnost da potpuno "odletimo" iz vjere. I što dulje se držimo naše uvrijeđenosti, teže je probiti naše zatvorske rešetke nevjere.

Međutim, Jakov 1,2-4 daje nam lijek: "Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da kušanje vaše vjere stvara postojanost! Samo neka ta postojanost urodi savršenim djelom da budete savršeni i neporočni: bez ikakva nedostatka."