BEZ ŽALJENJA

Kad je Isus rekao ovu poruku Ivanu: "Blago onomu tko se zbog mene ne pokoleba" (Mt 6,11), objelodanio je jednu od najvećih neprijateljevih metoda kojom uzrokuje da narod Božji posrće. Riječ za pokolebati na grčkom znači "uhvaćen u zamku, spotaknut". Vjerujem da je Isus nježno upozorio Ivana: "Pitaš me jesam li ja Onaj za kojega si me držao. Ivane, ne možeš li vidjeti što se ovdje događa? Sotona ne pokušava doći do mene; on kroz ovo pitanje postavlja zamku za tebe."

Krist je sam prošao kroz isti ispit tijekom četrdeset dana u pustinji. Sad on kaže Ivanu: "Đavao ti postavlja zamku, pokušavajući te uhvatiti. Ali ne smiješ se zabavljati njegovim lažima. On kaže da ja nisam ono što tvrdim da jesam, ali ne smiješ upasti u tu sotonsku zamku."

Dopustite da vas pitam što mislite da je na kocki u Isusovu izrazu "pokolebati se zbog mene"? Što ove četiri riječi čini tako snažnima? Isus je znao koje će biti posljedice ako Ivan prihvati sotoninu laž. Znao je što bi se dogodilo ako bi ovaj pobožan čovjek počeo sumnjati u to tko je on u Kristu.

Vidite, sve što je sotona morao učiniti bilo je da uhvati Ivana da izgovori jednu riječ – riječ koja bi brzo poništila sva proročanstva koja su bila iznijeta stoljećima ranije. Sve dobro što je Bog postigao u Ivanu i kroz njega bilo bi poništeno. A vjera neiskazanog mnoštva, uključujući generacije koje su tek trebale doći, doživjela bi brodolom. Što je bila ta riječ koju je sotona htio da Ivan izgovori? "Žalim!"

Riječ "žalim" znači "čemer nad neispunjenim očekivanjima". Žaliti je reći: "Moje nade nisu ispunjene." Ukratko, to je izjava koja pobija nečiju vlastitu vjeru.


Međutim, ja vjerujem da Ivan nikada nije došao do te točke. Umjesto toga, primio je Isusovu poruku za sebe čija bit je bila: "Ivane, ako se odupreš sotoninoj laži, čeka te blagoslov vjere i sigurnosti. Ne dopusti da nevjera o tome tko sam ja pusti korijen u tebi. Ako to dopustiš, sumnjat ćeš i tko si ti i sve što je Bog učinio u tvom životu."