NJEGOVE RIJEČI PROIZVODE ŽIVOT

"'Ovo je kruh koji je sišao s neba. On nije onakav kakav jedoše vaši očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će zauvijek.' To Isus reče javno dok je poučavao u sinagogi … Mnogi od njegovih učenika, kad to čuše, rekoše: 'Tvrd je ovo govor! Tko ga može slušati?' Isus saznade sam od sebe da učenici njegovo na to mrmljaju, te im reče: 'Zar vas ovo sablažnjava?'" (Iv 6,58-61).

Morate znati da je Krist ovdje govorio vjernicima. Koja je to bila tvrda riječ na koju su reagirali? Bilo je to: "Morate jesti moje tijelo i piti moju krv ili nemate života u sebi. Moje tijelo je hrana i moja krv je piće. Vječni život dolazi jedino kroz njih ."

Isus je vidio da su ljudi bili šokirani njegovim riječima. Zbog toga ih je u biti pitao: "Jesam li vas sablaznio? Je li vam zasmetalo što vam govorim istinu?" Zatim je izjavio: "Riječi koje sam vam ja rekao jesu duh i život" (Iv 6,63). Dao je jasno na znanje: "Život donosi upravo ono što vas sablažnjava." Kako su njegovi sljedbenici odgovorili? "Tada se mnogi njegovi učenici povukoše i nisu više išli s njim" (Iv 6,66).

Što ovdje Isus govori o svom evanđelju? Jednostavno rečeno, on izjavljuje da je poruka o njegovoj krvi i njegovu križu sablažnjiva. Iako je to jedino evanđelje koje vodi u vječni život, neki ga neće prihvatiti. "Ali ima među vama nekih koji ne vjeruju" (Iv 6,64).

Danas se u mnogim crkvama potvrđuju Isusove riječi. Nevjerojatno, ali neke su zajednice iz svojih bogoštovlja uklonile sve što se odnosi na Kristovu krv. Pastori je ne spominju u svojim propovijedima i himne o njoj uklonjene su iz crkve. Sve to smatra se previše sablažnjivim. Ali Isus upozorava: "Nije važno kako vam se sablažnjivim čine moje riječi. Ne možete ih promijeniti. Moje riječi proizvode život i morate ih pojesti i popiti kao što biste pojeli i popili hranu i piće, da bi one postale sama vlakna vašega bića. Zbog toga ne smijete ublažavati što sam rekao. Ako uklonite krv i križ iz vašega propovijedanja, odrezujete ljude od njihove jedine nade u vječni život.