LAŽNI PASTIRI

Problem s crkvom u Tijatiri bio je koketiranje sa zavodljivim, đavolskim službama. Zamislite pastorovu reakciju kad je pročitao ove riječi: "Anđelu crkve u Tijatiri napiši: Ovo govori Sin Božji, čije su oči kao ognjeni plamen" (Otk 2,18).

Pismo nastavlja s pohvalom: "Poznam tvoja djela, tvoju ljubav, tvoju vjeru, tvoju uslužnost, tvoju postojanost. Znam da su tvoja posljednja djela brojnija od prijašnjih" (Otk 2,19). Krist još jednom govori: "Znam tvoja djela. Tvoja ljubav, vjera, služba i postojanost sad su veći nego kad si započeo." Najbolje od svega je da im Gospodin govori: "Znam da me ljubiš." Ne kori ih za gubitak prisnosti s njim.

Ali onda čitamo ove oštre riječi: "Ali imam protiv tebe to što podnosiš Jezabelu, ženu koja sama sebe naziva proročicom i koja zavodi moje sluge učeći ih da bludno griješe i da jedu idolima žrtvovano meso" (Otk 2,20).

Tko je točno ovdje spomenuta Jezabela? Isus govori o lažnim pastirima. On kori pastora Tijatire što tolerira gramzljive sluge koji zavode njegov narod. Spominjanje Jezabele ovdje ukazuje na nešto više, ne samo na propovjednike koji su lakomi. Ti lažni pastiri zapravo smišljaju planove kako bi ostvarili i ispunili svoje požude. Jednostavno rečeno, ime Jezabela je obrazac za sve što je zlo i mrsko u očima Gospodnjim.

Kakvu smo zbunjujući sliku dobili! To su ljudi koji ljube Gospodina, odani muškarci i žene Božje. Ustrajni su, vjerni u davanju i ljube Isusa. Kako bi mogli ti vjernici biti privučeni lažnim prorocima? Kako bi ih ikada mogle zavesti pokvarene sluge koje Bog prezire?

Kroz sva evanđelja Isus upozorava na lažne pastire koji dolaze kako bi proždrli i prevarili mnoge. Međutim, šokiran sam nedostatkom moći rasuđivanja kod mnogih koji podnose njihova lažna evanđelja. Dogodilo li se to i vama? Hrani li se vaša duša na nekom televizijskom evanđelju koje je zapravo demonsko? Ispijate li poruku učitelja prosperiteta koja privlači vašu požudu i uzima posljednji novčić od starijih?

Isus opominje one koji su se vjerno digli protiv Jezabelinih propovjednika: "Ali ono koje imate držite čvrsto dok ne dođem" (Otk 2,25). On govori: "Spoznali ste pravu moć rasuđivanja. Nećete dopustiti da budete okretani svakim vjetrom i valom nauke. Dakle, za sada, nastavite tako. Ne dopustite da budete prevareni. To je sve što tražim. Dok ne dođem, neću na vas staviti drugoga bremena" (vidi Otk 2,24).