MJESTO POKAJANJA

Isus izjavljuje: "Moja crkva je mjesto otvorenog pokajanja, bez stida." Uistinu, apostol Pavao potvrđuje: "Blizu je tebi riječ: u tvojim ustima i u tvom srcu, to je riječ vjere koju mi propovijedamo. Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Vjera srca postiže pravednost, a priznanje usta spasenje, jer Pismo veli: 'Tko god vjeruje u nj, neće se postidjeti'" (Rim 10,8-11).

Jednostavno rečeno, do spasenja smo dovedeni kroz naše otvoreno priznanje pokajanja. Isus izjavljuje: "Nisam došao pozvati pravednike, nego grješnike na pokajanje" (Mt 9,13). I kaže, pokajanje je kako smo iscijeljeni i obnovljeni: "Ne treba liječnika zdravima nego bolesnima. Nisam došao pozvati pravednike, nego grješnike na pokajanje" (Lk 5,31-32).

Ljubljeni, to je dobra vijest! Isus nam govori: "U mojoj crkvi svatko je iscijeljen kroz pokajanje. Bez obzira tko ste – fizički slomljeni, mentalno ili duhovno bolesti. Svatko mora doći k meni na isti način. I svi nalaze iscjeljenje kroz pokajanje."

Dakle, što je središnja poruka Kristova evanđelja? On to jasno daje znati u Mateju, Marku, Luki i Ivanu. U ta četiri evanđelja on nam govori: "Tu je što ja propovijedam u mojoj crkvi. Ovo je moja poruka svim grešnicima."

Prije svega, "dođe Isus … propovijedajući evanđelje o kraljevstvu Božjem i govoreći: 'Ispunilo se vrijeme i približilo se kraljevstvo Božje! Pokajte se i vjerujte evanđelju'" (Mk 1,14-15). Što je bila Isusova prva poruka. On je propovijedao pokajanje.

Nekim kršćanima ovo možda zvuči poput tvrda jezika. Možda će reagirati: "Dobro, ali koliko snažno je Isus propovijedao pokajanje?" Luka odgovara da je Isus rekao svojim slušačima: "Ako se ne pokajete, svi ćete tako propasti" (Lk 13,5).

Možda ćete misliti da Kristovo evanđelje pokajanja zvuči depresivno. Ali Pavao kaže drukčije. Raskajano srce donosi pravi život: "Žalost po Bogu rađa pokajanjem na spasenje, a to nije za žaljenje" (2 Kor 7,10).