USPOREDBA O PRIPRAVNOSTI

"Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i jurnuše na kuću, ali se ona ne sruši, jer je sagrađena na litici. Naprotiv, svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, može se usporediti s ludim čovjekom koji svoju kuću sagradi na pijesku. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i nasrnuše na tu kuću i ona se sruši, i velika bijaše njezina ruševina" (Mt 7,24-27).

Isus govori da će jedino stvari postavljene na stjenovitom temelju izdržati u dolazećoj oluji. Jedan čovjek sagradio je svoju kuću na stijeni i "ona se ne sruši, jer je sagrađena na litici" (Mt 7,25).

Graditelji tih kuća predstavljaju dvije klase kršćana u ovim posljednjim danima – mudre i lude. Oni grade dvije različite vrste kuća u kojima će živjeti kad udari oluja.

U jednu ruku, ohrabrujuće je znati da će postojati tijelo vjernika koji se neće srušiti. Kad će bjesnjeti oluje, oni će biti u stanju suprotstaviti se svakom demonskom napadu koji dolazi iz pakla. Isus želi da iz ove usporedbe znamo da će čovjek koji gradi svoju kuću na litici preživjeti sve što dolazi.

Nažalost, postojat će i druga skupina kršćana – ljudi za koje Isus kaže: "Velika će biti njihova ruševina" (vidi Mt 7,27). To znači potpuno, razarajuće uništenje svega.

U toj točki možda ćete se zapitati: "Što to točno znači 'graditi kuću'?" Važno je znati da je kuća o kojoj ovdje Isus govori naše hodanje s njim. Mi gradimo temelj spoznavanjem Krista i razumijevanjem njegovih putova. Mi ugrađujemo u našu vjeru određene karakteristike koje će odlučiti kako ćemo reagirati pod pritiskom.