BOG SLABIMA OMOGUĆUJE DA SVLADAJU SVU PREDNOST by Gary Wilkerson

Snažna aramejska nacija krenula je u napad na Izraela, ali Bog je otkrivao Elizeju svaki njihov planirani korak. Zbog toga je prorok bio u stanju upozoravati izraelsku vojsku i sačuvati ih od mjesta opasnosti.

Aramejska vojska sastojala se od silnih bataljuna, velikih bojnih kola i modernog oružja. No na svakom koraku, bili su ometeni zbog Elizeja, što je razbjesnjelo aramejskog kralja. Konačno je odustao od napada na Izraela i okrenuo svu svoju vojsku na Elizeja: "Idite i pogledajte gdje je, pa ću već poslati da ga uhvate" (1 Kr 6,13).

Elizej je boravio u Dotanu. Aramejski kralj "posla onamo … jake čete. Oni stigoše noću i opkoliše grad" (2 Kr 6,14). Sljedećeg jutra, Elizejev sluga se probudio i vidio neprijateljske snage te u panici povikao Elizeju: "Ah, gospodaru moj, što nam je činiti?"

Jeste li ikada osjetili paniku kao ovaj sluga? "Nema izlaza iz ovog problema. Prevelik je! Što bih uopće mogao učiniti?"

U takva vremena, naše molitve mogu se pretvoriti u molitve ispunjene brigom i tjeskobom. Tada sami sebi govorimo: "Nema načina da me Bog iz ovoga izvuče."

Elizej je odgovorio svome sluzi: "Ne boj se, jer ih ima više s nama, nego s njima" (2 Kr 6,16). I pomolio se za svog slugu govoreći: "Jahve, otvori mu oči da vidi" (2 Kr 6,17). Iznenada je sluga vidio što je bilo nevidljivo golom oku: "I Jahve otvori oči momku, i on vidje: gora oko Elizeja sva pokrivena ognjenim konjima i kolima" (2 Kr 6,18).

Sada u vašoj krizi može biti razmjer snaga 10.000 naspram 1. Ali Elizejeva priča pokazuje da je 10.000 neznatan broj kad se mjeri s beskonačnim brojem anđela koji su u službi Božjoj.

Možda osjećate da ste svladani i brojno nadmašeni, ali Bog nikada ne gubi. On nikada ne uzmiče i nikada ne pregovara. On je s vama usred vaše bitke da vas nadnaravno izbavi.
Možda ćete pitati kao Elizejev sluga: "Što ću sad?" Bog vam je već odgovorio u Elizejevoj priči: "Uzdaj se u Gospodina!" Kad se čini da je sve drugo iznevjerilo – kad osjećate da nemate više nikakve nade, da samo što niste poraženi pali – ulazi Bog i sve mijenja.
Evo krajnjeg rezultata: "I tako aramejski pljačkaši nisu više zalazili na izraelsko tlo" (2 Kr 6,23). Ovo je za Izraela bila još jedna lekcija o izgradnji vjere. Elizej je pokazao narodu Božjem: "Imati Gospodina na svojoj strani bolje je nego imati najsnažniju vojsku svijeta. Uzdajte se u njega!"