OD GNJEVA DO MILOSTI

Božja svetost zahtijeva da se ljuti na grijeh, ali on voli milost. Sad je Isusova krv zadovoljila Božju pravdu tako da može doći do nas kroz razderani zastor pokazujući milost i milosrđe!

Stari zavjet daje snažnu sliku našega milostivog velikog svećenika. U Brojevima 16 vidimo čitavu zajednicu Izraelaca koja se podigla i mrmljala protiv Mojsija i Arona. Bog je uništio dvjesto pedeset glavara jer su se pobunili protiv njega i narod se razljutio na Mojsija i Arona zbog njihove smrti: “... sva je zajednica rogoborila protiv Mojsija i Arona. ’Pobili ste Jahvin narod!’ govorili su” (Br 17,6).

Bog se pojavio u oblaku govoreći Mojsiju i Aronu da se udalje od ostatka zajednice: “Odvojite se od njih jer ću ih odmah uništiti!” (vidi Br 17,8-10).

Iznenada je u narodu izbila strašna pošast. Užasnut, Mojsije je rekao Aronu, velikom svećeniku: “... Uzmi kadionik, stavi u nj vatre sa žrtvenika, metni tamjana, a onda se žuri do zajednice da obaviš nad njom obred pomirenja. Gnjev je Jahvin već izbio, i zlo je počelo ... Zatim stade između mrtvih i živih, i zlo se ustavi” (Br 17,11.13).

Mojsije je govorio: “Trči kroz tabor mašući kadionikom da tamjan prekrije narod!” I Aron je učinio upravo to.

Aron je ovdje slika Krista, a tamjan predstavlja Isusove molitve za buntovan narod. Kakva nevjerojatna slika kako Bog pokazuje milost kroz molitve velikog svećenika! Vidimo Isusov lik kako trči među nepokornim grešnicima i šalje Ocu molitve za njih. Kod svake osobe koju je poškropio, viče: “Oče, budi milostiv!”

Odvjetnik je onaj koji govori sudu što je legalno – što je pravo i što se treba učiniti. Naš odvjetnik Isus govori: “Ja sam ispunio zakon. Platio sam cijenu da u potpunosti zadovoljim Božju pravdu. Đavao nikada ne može optužiti Boga da je bio nepravedan!”

Iako je četrnaest tisuća sedamsto Izraelaca umrlo u onom zlu, moglo ih je pasti još dva ili tri milijuna. Ali je Bog pokazao milosrđe!
Isto tako, i vi i ja trebali bismo već odavno umrijeti zbog svoga grijeha. Ali nas je Otac, kroz Isusove molitve, milostivo sačuvao svojom snagom.