BOG IMA NEOGRANIČENA SREDSTVA by Gary Wilkerson

Kad joj je umro muž, siromašna udovica ostala je u strašnoj situaciji s dvoje djece za koju se morala brinuti. U nemogućnosti da ispuni svoje obveze, prijetili su joj vjerovnici.

Ova žena bila je očajna i molila je Elizeja: "Žena jednoga od proročkih sinova zamoli Elizeja ovako: 'Tvoj sluga, moj muž, umro je, a znaš da se tvoj sluga bojao Jahve. Sada je došao vjerovnik da mi uzme oba sina i učini ih svojim robovima" (2 Kr 4,1).

Bog zapravo koristi naše teške situacije da proslavi svoje ime. Iz tog razloga naša vlastita priča o Bogu može biti oblikovana kroz bol ili kašnjenje. Jedan od deset Amerikanaca je nezaposlen, a drugi trebaju pristati na rad uz manju plaću. U nekim obiteljima oba supružnika rade dva posla da bi spriječili gubitak svega što posjeduju.

Možda u svojoj vlastitoj teškoj situaciji razmišljate: "Ako ubrzo ne izađem iz ovoga, gotovo je. Da bih preživio, trebam čudo." Zamišljam da je ova udovica imala te dvije misli.

Elizej ju je pitao: "Što ti mogu učiniti? Reci mi što imaš u kući?" (2 Kr 4,2). Nije joj rekao da proda svoje vrijednosti za gotovinu; zapravo, nije više ni imala nikakve vrijednosti. Elizej je u biti govorio: "Bog ti može izići u susret baš kao što jesi. Ako imaš vjeru, on može umnožiti i najmanju stvar koju imaš."

Udovica je odgovorila: "Sve što imam je vrč ulja." Iz Pisma znamo da ulje predstavlja Božji blagoslov i opskrbu. U toj točki Elizej joj je dao čudnu uputu: "Idi i posudi od svih svojih susjeda praznih sudova, ali neka ih ne bude premalo" (2 Kr 4,3).

Učinila je prema prorokovoj uputi. Zatim je Elizej rekao: "Zatim se vrati kući, zatvori vrata za sobom … i nalijevaj ulje u sve te sudove i pune stavljaj na stranu" (2 Kr 4,4). Još je jednom slijedila Elizejevu riječ. Dok je izlijevala ulje iz svoga vlastitog vrča, punila je posuđeni vrč. Ista stvar dogodila se ponovno dok je punila sljedeći posuđeni vrč. Tako je bilo i sljedeći puta. I sljedeći. Bila je tu beskrajna zaliha ulja!

Evo poante: Kad nam Bog kaže da ima zalihu koja nam je potrebna, to je samo neznatna količina. Bog ima sve što nam je potrebno. Njegova sposobnost da ispuni našu situaciju je beskrajna.