ON KAŽE DA STE BLAGOSLOVLJENI by Gary Wilkerson

Mnogi kršćani neće to priznati, ali duboko u sebi vjeruju da je milost Božja predobra da bi bila istinita. Oni misle da im ona oduzima previše slobode pa se drže svoga razmišljanja o djelima jer su uvjereni da je to jedina stvar koja će ih sačuvati na pravednom putu.

Pavao predusreće takvo razmišljanje koje završava u mrtvim djelima: "Pa što? Da griješimo, kad nismo pod Zakonom, već pod milošću? Daleko od toga! Zar ne znate: ako se nekome dajete za robove da mu se pokoravate, robovi ste onoga komu se pokoravate: bilo grijeha da umrete, bilo pokornosti da budete opravdani? Ali hvala Bogu što ste se, pošto ste bili robovi grijeha, od svega srca pokorili onomu obliku nauke kojemu ste bili predani" (Rim 6,15-17).

Na što Pavlovo učenje ovdje ukazuje? Da milošću Isusa Krista više ne pripadamo sebi! Više ne nastavljamo griješiti kao ranije, jer to više nije naš identitet: "Ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo" (2 Kor 5,17). Na kraju Pavao kaže: "Stoga ste i vi, braćo moja, umrli Zakonu po Kristovu tijelu tako da pripadate drugomu – onomu koji uskrsnu od mrtvih – da donesemo rod za Boga" (Rim 7,4).

Novi život koji smo primili – život samog Krista – uskršava nas da mu služimo sa slobodom, mirom i radosti. Oslobođeni od iscrpljujućih obveza djela, sad kličemo zajedno s Davidom: "Gospodine, uživam vršiti tvoju volju!" I ne možemo ne svjedočiti o Isusu svijetu koji je gladan, očajan i žudi za njegovom milošću. Jednom riječju: milost stvara rezultate!

Prijatelju, ne možeš izvući život iz nečega što je mrtvo. Jedino Isus ima silu uskrsnuti našega starog, mrtvog čovjeku u novi život. Ta vrsta milosti je neshvatljiva, tako daleko izvan našega razumijevanja da je nikada u potpunosti nećemo moći shvatiti u ovom životu. Isto tako, nikada nećemo biti u stanju postići je vlastitom snagom. Kao što Pavao piše: "Sad vidimo u ogledalu, nejasno, a onda ćemo licem u lice. Sad nesavršeno poznajem, a onda ću savršeno spoznati kao što sam spoznat (od Gospodina)" (1 Kor 13,12).

Pogledajte ovaj zadnji izraz: Gospodin vas savršeno poznaje – čak i usred vašega zbrkanog života jada i slomljenosti – i kaže da ste blagoslovljeni. Vidite, novi život koji imate nije rezultat postignuća nego primitka. Dakle, hoćete li otvoriti oči i hodati u novom životu kojega vam Isus po milosti daje? On je već izgovorio svoj blagoslov nad vama, dakle, primite ga!