DOĆI ĆE DAN by Jim Cymbala

Doći će dan, kaže apostol Pavao, kad će naše "djelo izići na vidjelo. To će pokazati onaj Dan, jer će se očitovati vatrom, a ta će vatra otkriti kakvo je čije djelo. Onaj kome ostane što je nadozidao primit će nagradu" (1 Kor 3,13-14). Zlato, srebro i drago kamenje podnijet će vatru, dok će drvo, sijeno i slama otići u dim.

Pavao ne kaže da će testirana biti kvantiteta našeg djela. On ništa ne govori o brojkama. Umjesto toga, sve će biti usredotočeno na kvalitetu našeg rada.

Warren Wiersbe (bivši pastor Moodyjeve crkve u Chicagu i govornik na radio emisiji Back to Bible (Natrag na Bibliju) dao je zanimljivu opasku u vezi s ovim odlomkom osoblju Brooklyn Tabernaclea. "Koja je razlika između tih materijala, pored očitoga? Jedna je skupina nesagoriva, dok druga nije? Mislim da je značajno to da drva, sijena i slame ima mnogo … odmah vani pred vratima ili, u najgorem slučaju, samo nekoliko kilometara dalje. Bilo koja šuma, bilo koje polje obiluje njima. Ali ako želite zlato, srebro i drago kamenje, morate kopati da ih nađete. Morate ih tražiti s velikim trudom. Oni nigdje okolo ne leže. Morate ući duboko u zemlju."

Za mene su te riječi duboke. Duhovno "građenje" koje koristi drvo, sijeno i slamu lako dolazi – malo rada, malo traženja; nema muke, nema rađanja. Nabacite malo ovdje i malo ondje i to će izgledati u redu – jedan trenutak. Ali ako želite graditi nešto što će izdržati na Sudnjem danu, to djelo bit će daleko skuplje.

Onoga dana neće biti važno što ostali kršćani misle o vama. Neće biti važno ni što su marketinški stručnjaci savjetovali. Vi i ja stajat ćemo pred Onim čije oči su "poput ognja". Nećemo ga omekšati govoreći mu kako je briljantna bila naša strategija. Suočit ćemo se s njegovim oštrim pogledom.

On će samo pitati jesmo li neustrašivo bili vjerni njegovoj Riječi.

__________ 

Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.