UPOZNTI ISUSA

Nakon susreta s desetoricom gubavaca (vidi Lk 17,11-19), Isus i apostoli vjerojatno su morali nešto pojesti, a bili su daleko na cesti izvan sela. Iznenada su začuli viku iza sebe i kad su se osvrnuli, vidjeli su nekog čovjeka kako trči prema njima, vičući i mašući rukama. Jedan od učenika je rekao: "To je jedan od one desetorice gubavaca iz sela." Kad se približio, čuli su ga kako viče: "Slava Isusu! Slavim te!"

Bio je to samarijanski gubavac. Kad se približio Isusu, bacio se ničice do njegovih nogu i počeo ga slaviti i zahvaljivati mu! Iz dubine njegova bića izlilo se obožavanje za Sina živog Boga: "Ti si Sin Božji! Slava!"

Isus je pogledao u njega i rekao: "Zar se nisu očistila desetorica? Gdje su još devetorica? " (Lk 17,17). Pitao je: "Zašto samo ti? Gdje su tvoji prijatelji, drugi koje sam iscijelio?"

Ljubljeni, to je pitanje koje Isus i danas postavlja! Od mnogih koje je očistio i iscijelio, samo je ostatak privučen k njemu! Gdje su dakle svi ostali? Na istom mjestu gdje su završila i devetorica iscijeljenih gubavaca: izgubljeni u crkvu; progutala ih religija.

Vjerujem u biblijsku statistiku. A ako je statistika iz ove priče u Lukinu evanđelju točna, devedeset posto onih koje Isus dotakne završe vraćajući se u neku mrtvu, suhu crkvu. Oni se nikada ne vrate Isusu – jer su se izgubili u religiji.

Devet gubavaca bilo je željno vratiti se u svoje vlastite živote, natrag k svojim obiteljima. Rekli su: "Želim natrag moje samopoštovanje. Želim ponovno ići u sinagogu i proučavati kad će doći Mesija!"

Možda ćete reći: "Što je pogrešno u svemu tome? Nije li čovjeku zapovjeđeno da se brine za svoj dom? I ne govori li David o razmišljanju o dubokim stvarima Božjim? Ne bi li kršćani trebali biti motivirani revno raditi, činiti točno ono što je devet gubavaca učinilo? I nije li im Isus rekao da pođu ravno k svećeniku?"

Da, sve je to točno, ali sve to postaje beznačajno ako najprije ne upoznate Isusa!