INTERVENTNI PLANOVI ZA KRIZU

Kako god nesiguran ovaj svijet postaje, narod Božji može se opustiti i zadržati radost, jer naš je Gospodin obećao posebnu zaštitu kad je najpotrebnija.

Nije li Bog imao interventni plan za djecu Izraelovu tijekom velike gladi? Unaprijed je poslao Josipa u Egipat i uzdigao ga sve do položaja premijera. On je skladišta napunio s toliko žita da ga je bilo dovoljno dok je trajala strašna glad, a preselio je i svoje bližnje nedaleko tih skladišta te ih hranio do sitosti.

Nije li Bog imao interventni plan i za Iliju? Dok je njegov narod posrtao pod udarom ekonomskog kolapsa i nije bilo hrane zbog oštre suše – i dok je pokvaren kralj tražio njegovu glavu – Bog je pokrenuo interventni plan za Iliju. Sakrio ga je uz miran potok te ga hranio pticom koja mu je donosila hranu. Plan preživljavanja uključivao je i tajanstveni ćup brašna koje nije nestajalo.

A što je s Noom? Kakav je samo detaljan plan preživljavanja Bog imao za njega i njegovu obitelj – arku koja je njega i njegovu obitelj sa sigurnošću podigla iznad smrti i uništenja potopa svjetskih razmjera!

A Lot? Bog je zapravo poslao anđele da osobno izvuku njega i njegovu djecu iz Sodome, koju je zadesila zla sudbina. Božje ruke bile su sputane dok Lot nije izašao iz grada. Bilo je to više od gubitka posla, više od urušavanja ekonomije, više od pada vlade. Bilo je to popuno istrebljenje njegova društva – ali Lot je bio izbavljen sa sigurnošću.

Pavao je iznova i iznova dokazivao hitne Božje intervencije. Ovaj apostol doživio je brodolom, progonili su ga razbojnici, bio je zatvaran, optuživan za izdaju, protiv njega urotili su se ubojice, a ipak je u svakoj krizi Bog imao interventni plan za izbavljenje.
I mi imamo interventan plan za preživljavanje – dizajniran posebno za svakog vjernika.

Neka tu ništa ne bude upitno! Bog će nas provesti kroz svaku krizu. Nikakva kriza koju sotona baci protiv djece Božje ne može ih oboriti. Ni depresija, ni glad, ni gubitak posla, ni bolest, ni bilo kakvo trpljenje. Bog će izbaviti svoju djecu i ne postoji nijedan razlog za strah. "Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan" (Mt 6,34).