ISKRENO ŽELEĆI KRAJ

Vjerovali ili ne, Petar kaže da trebamo iskreno željeti kraj sadašnjeg svijeta. Možda ćete reći: "To zvuči morbidno!" Međutim, apostol piše da trebamo očekivati raspad ovoga zlog vijeka: "… iščekujući i požurujući dolazak dana Božjega, u koji će se nebesa goruća raspasti i počela se spaljena rastaliti" (2 Pt 3,12).

To ne znači da kad uništenje dođe trebamo veselo vikati: "Vidi, sve gori!" Ne, Petrove riječi ovdje su s namjerom da nas održe. Kad god se obeshrabrimo u ovom životu, trebamo se radovati: "Na kraju krajeva, sve ovo otići će u dim!"

Ova istina isto tako znači da nas "probudi" kako bismo shvatili kakvi ljudi trebamo biti. "Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću" (2 Pt 3,11).

Radujte li se kad čitate ove riječi o dolasku velikog ognja te sjajnoga novog svijeta gdje će vladati pravednost? Možda umjesto toga vičete: "O, Bože, vjerujem što tvoja Riječ govori. Vjerujem da ćeš jednoga dana poslati svoj oganj da rastali ovaj od grijeha proklet svijet. I vjerujem da dolazi nov, sveti svijet. Ali ne vjerujem da zadovoljavam svetim življenjem i pobožnošću! Ne mislim da dosežem mjerilo o kojem piše Petar. Bojim se da neću uspjeti."

Ljubljeni, imam veličanstvenu vijest za vas! Bez ijedne sjenke sumnje mogu vam pokazati da vas Bog silno želi sačuvati za svoj dolazeći svijet. U srcu vam je potrebna njegova životonosna istina da vas održi kad neprijatelj dođe protiv vas poput bujice.

Evo što je Gospodin zajamčio učiniti za vas:

"Čuvao te Jahve od zla svakoga, čuvao dušu tvoju! Čuvao Jahve tvoj izlazak i povratak odsada dovijeka" (Ps 121,7-8).

"Jer Jahve ljubi pravdu i pobožnika svojih ne ostavlja; zauvijek će biti sačuvani" (Ps 37,28).

"On čuva duše pobožnika svojih, izbavlja ih iz ruke opakih" (Ps 97,10).

"I neka se cijelo vaše biće – duh, duša i tijelo – sačuva besprijekorno za dolazak Gospodina našega Isusa Krista! Vjeran je onaj koji vas je pozvao: on će to i učiniti" (1 Sol 5,23-24).