ŠTO DRŽI VAŠE SRCE

Što upravo sada drži vaše srce? Čezne li vaša duša za Isusom ili za stvarima ovoga svijeta?

Jedna žena s popisa primanja naših poruka napisala je ovu zabrinjavajuću poruku: "Moj muž jednom je gorio za Boga. Godinama se vjerno predavao Gospodnjem djelu, ali danas ima novo zanimanje. Nema više nimalo vremena za Gospodina. Brinem se za njega jer postaje sve hladniji."

Isus je ispričao usporedbu upravo o toj vrsti zakonitog zanimanja. Jedan bogataš poslao je svoga slugu da pozove sve njegove prijatelje na veliku večeru koju je pripremao. Ali, kaže Pismo, prijatelji tog čovjeka, "svi se, kao po dogovoru, počeše ispričavati" (Lk 14,18).

Jedan prijatelj rekao je tom sluzi: "Upravo sam kupio komad zemlje koju dosad nisam vidio i moram je pregledati. Molim te, reci svome gospodaru da neću moći doći." Sljedeći je prijatelj rekao sluzi: "Upravo sam kupio jaram volova i još nisam imao vremena isprobati ih. Reci svome gospodaru da ne mogu doći jer moram poći u polje i orati s njima. A sljedeći prijatelj rekao je sluzi: "Upravo sam se oženio i idem na medeni mjesec. Nemam vremena doći na gozbu."

Ovaj čovjek pozvao je sve svoje prijatelje da uživaju jedno vrijeme u prisnom zajedništvu s njim. Sve je pripremio za njihovu udobnost. Prostrt je bio stol i sve je bilo pripremljeno, ali nitko nije došao. Svi su jednostavno bili prezaposleni ili preokupirani.

Svatko je imao dobar, zakonit razlog za nedolazak. Na kraju krajeva, nisu izbjegli svoga prijatelja da bi negdje drugdje otišli na druženje ili obilazili barove. Naprotiv, Biblija zapravo zapovijeda sve ono što su ovi ljudi radili; kupovanje i prodavanje može osigurati sve potrebno za obitelj, a i isprobavanje onoga što se kupuje zdrav je poslovni običaj. A na kraju krajeva, i brak je blagoslov na koji potiče Pismo.

Međutim, kako je ovaj bogataš reagirao? Pismo kaže: "Gospodar reče sluzi: 'Iziđi na putove i među ograde i natjeraj svijet da dođe da i se napuni kuća!' Kažem vam da ni jedan od onih koji bijahu pozvani neće okusiti moje večere" (Lk 14,23-24).

Isus u ovoj usporedbi vrlo jasno ističe: Svaka od ovih dobrih, zakonitih stvari postaje grešna kad preuzima prioritet nad Gospodinom.