ISCJELJUJUĆA RIJEČ S NEBA

Isus je bio privučen jednom nemoćnom čovjeku koji je ležao uz ribnjak Bethesdu. "Tu bijaše neki čovjek koji je bolestan ležao trideset i osam godina. Kad ga opazi Isus gdje leži i kada doznade da je već dugo vremena u tom stanju, reče mu: 'Želiš li ozdraviti?'" (Iv 5,5-6). Ovaj bezimeni hrom čovjek ima mnoga lica i predstavlja mnoge nemoćne kršćane koji se osjećaju beznadno.

Nemoć dolazi u mnogo oblika: fizička nemoć, duhovna, mentalna – ili sve odjednom. Mentalno i duhovno možete biti ovaj čovjek koji je ležao uz ribnjak. U situaciji ste koja se čini beznadna i ne vidite izlaza. Nitko stvarno ne razumije dubinu vašega trpljenja; nijedan jedini prijatelj ili bližnji kao da nema vremena, ljubavi ili snage da stvarno suosjeća s boli u vama.

Dobro pogledajte toga nemoćnog čovjeka i sjetite se godina borbe, boli koju su na njemu gomilali nebrižni, neosjetljivi ljudi. Koliko je puta podigao suhu ruku prema onima koji su jurili ispuniti svoje vlastite potrebe, vapeći: "Neka mi netko pomogne! Molim vas! Ja sam ne mogu!"

Mnoštvo kršćana duhovno je bespomoćno i nemoćno zbog dugotrajne bitke s nekim lakozavodljivim grijehom koji im otima duhovni život i snagu. Oni bespomoćno leže na krevetu potištenosti i očaja, uvijek se nadajući nekom čudu, uvijek čekajući da će netko pokrenuti stvari i učiniti da se nešto dogodi. Vuku se sa sastanka na sastanak, sa savjetovanja na savjetovanje, sa seminara na seminar, čekajući na ono jedno veliko čudo koje će im promijeniti život. Ali ništa se ne mijenja.

Vjerujem da se u odgovoru na vapaj iz srca otkriva velika Božja ljubav – i vjerujem da je Isus došao k tom čovjeku u odgovoru na dubok i velik vapaj Ocu. Biblija ima mnogo reći o tom vapaju iz srca. "U nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije" (Ps 18,7). Vapaj Bogu uvijek će biti odgovoren s milosrdnom, iscjeljujućom riječi s neba!