MALI KORAK

Kako je malen, lagan korak od sumnje u Očevu ljubav do uzimanja stvari u vlastite ruke! Ali kako tragičan korak! Onoga trenutka kad silite stvari prema vlastitoj volji, izlažete svoje srce lavini zla.

Prva stvar koja se promijenila u Josipovoj braći nakon što su počeli sumnjati u očevu ljubav bio je način na koji su govorili. Poslušajte ih: "Hajde, ubijmo ga! Ne, bacimo ga u jamu. Još bolje, prodajmo ga Jišmaelcima i zaradimo!" Njihova su srca nabubrila od prezira i izdaje i iz tih pokvarenih srca izbila je bujica zlobnih riječi – jezik svijeta.

Nesvet govor siguran je znak otvrdnuća srca. Josipova braća postala su neosjetljiva na grijeh i njihov pokvaren govor odveo ih je do zločinačkog ponašanja. Prvo su govorili kao zlikovci, a onda su se tako počeli i ponašati. Nije dugo prošlo, i postali su hladni, proračunati zločinci. Ne da su samo sagriješili, nego su to prikrili i onda pošli za svojim vlastitim poslom, vodeći ovce na pašu kao da se ništa nije dogodilo.

Kako se nisko spuštamo kad jednom posumnjamo u Očevu ljubav! Kako pokvareni i neosjetljivi postajemo! Prorok Malahija upozorio je djecu Izraelovu u vezi s otvrdnućem srca. Poput Josipove braće, Izraelci su postali plijen sumnje i otvrdnuli su na svoj grijeh. Malahijina knjiga započinje: "Breme riječi Gospodnje Izraelu po Malahiji. Ljubio sam vas – govori Jahve, a vi pitate: 'Po čemu si nas ljubio?'" (Mal 1,1-2). Nevjerojatno! Usudili su se reći Bogu: "Ne vidimo dokaz u svom životu da si nas ljubio ili da si se brinuo za nas."

Pokažite mi kršćanina koji počinje sumnjati u Božju ljubav te odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i ja ću vam pokazati kršćanina čiji govor postaje pokvaren. Gotovo preko noći dogodit će se zamjetljiva promjena. Što više sumnja, nesvetiji njegov govor postaje. Način na koji neki kršćani govore apsolutno je šokantan. Jednom su govorili s pobožnim strahopoštovanjem, izgovarajući riječi vjere i radosti. Jednom su govorili meko; njihov govor je izgrađivao. A sad govore grubo, bez poštovanja. Njihove riječi izdaju što je u njihovu srcu: strah, nevjera i očaj.

Odbacite svako zlo, svaku nevjerničku misao. Nemojte nastavljati sumnjati u veliku Božju ljubav!