BARNABA, SIN UTJEHE by Gary Wilkerson

Imam mnogo poštovanja za Barnabu, blagog, dobrog čovjeka čije ime znači utjeha. Barnaba je putovao zajedno s Pavlom evangelizirajući i osnivajući crkve, ali pojavio se sukob. Čitamo u Djelima 15,36-41 da su Pavao i Barnaba prestali zajedno raditi zbog mladog čovjeka Ivana zvanog Marka.

Pavao je držao da je Ivan Marko svojim neočekivanim odlaskom povrijedio njihovu službu, ostavljajući ih prikraćenima. Barnaba je htio biti ljubazan prema Ivanu Marku i dao mu je drugu priliku, ali Pavao je rekao ne.

Barnaba je bio čovjek drukčijeg duha. Kad je čitav svijet bio voljan odbaciti nekoga tko se činio kao gubitnik, on nije postupio na taj način. Suprotstavio se Pavlu i rekao: "Ja neću odbaciti ovoga mladića." To je neustrašivost – to je drukčiji duh!

Kad je Savao bacao optužbe protiv crkve, zatvarajući Kristove sljedbenike i odobravajući njihovu smrt, tko je pošao k njemu? Kad je imao doživljaj s neba (Djela 9), tko je došao k njemu? Barnaba, sin utjehe. Barnaba je imao neustrašivost u srcu i drukčiji duh u sebi tako da je mogao reći: "Ne marim ako je ova glasina lažna, vrijedi riskirati i vidjeti je li Savao doista spašen."

Barnaba je primjer čovjeka drukčijeg duha. Ovaj duh nema ništa s osobnošću, kakva god da jest. Možete biti tiha osoba, zrela i mirna i još uvijek imati ono što i Barnaba. A što je više od svega, možete imati što je imao Isus.

Nije važno ako ste mladi ili stari, muško ili žensko, jer Bog ne gleda tko je tko. Duh Sveti čezne da padne na vas. Možda danas dok ovo čitate, u sebi kažete: "O čemu to govoriš, biti drukčijeg duha? Moj duh je duh alkohola i droge; moj duh je duh očaja. Izgubljen sam!"

Znate što? Bog ima svoje oči na vama. On je odredio da ovo pročitate jer vas poziva da se dignete i budete čovjek drukčijeg duha. Ne duha ovoga svijeta, ne duha grijeha, ne duha alkoholizma i droge, nego duha Božjeg. Duh Krista, Sina Božjega, može promijeniti vaš život i pretvoriti vas u čovjeka drukčijeg duha.