SUOČENI S DUHOM IZRUGIVANJA

Elizej se vratio u Betel, pokvareno društvo s izgubljenom generacijom mladeži. Čim je stigao, izrugivali su mu se:

"Odatle je uzašao u Betel. Dok je išao putem, dječaci bijahu izišli iz grada, i rugahu mu se govoreći: 'Hodi, ćelo! Hodi, ćelo!' On se obazre, pogleda ih i prokle ih u ime Jahvino. I odmah iziđoše dva medvjeda iz šume i rastrgaše četrdeset i dvoje djece" (2 Kr 2,23-24).

Kakav strašan prizor! Možda ćete pomisliti: "Kako okrutno što je Bog dopustio da dječake napadnu medvjedi!" Ali riječ "dječaci" ovdje daje siromašan prijevod. U izvornom hebrejskom ovaj izraz je "mladi ljudi".

Je li Elizej izazvao smrti u sebičnom napadu ljutnje zbog izrugivanja? Ne. Ovaj sveti čovjek djelovao je pod silom i vlašću Duha Svetog. Činjenica je da su ti mladi ljudi, izrugivači, počinili neiskazan grijeh. Dopustite mi objasniti.

Bez sumnje, dječaci su čuli o Ilijinom premještanju u nebo. Međutim sada, izrugujući Elizeja riječima: "Hodi, ćelo", ismijavali su djelo Duha. Nisu prihvatili istinu svetog djela Duha i njihov postupak prema Elizeju bio je čin izrugivanja protiv Njega.

Mnoge godine Bog je bio strpljiv s otpalom crkvom u Betelu. Mnogi su odlazili onamo da štuju kod oltara, a Gospodin je slao i mnoge proroke, uključujući samog Iliju, kako bi ih upozorili. Ali došlo je vrijeme kad Bog više nije tolerirao gradsko idolopoklonstvo i pokvarenost. I tako je sazvao sud, poslavši u ovaj pokvaren prizor čovjeka s dvostrukim dijelom Duha Svetog. Elizej je u Betelu djelovao s autoritetom, propovijedajući sud protiv njihova grijeha.

Previše se današnjih mladih propovjednika oslanja na iste tjelesne metode kao otpala crkva u Betelu. U dom Božji unose istu vrstu glazbe koja je potaknula pobunu i senzualnost u ovoj naciji. Oni anketiraju grijehom prožeto društvo da nauče kako mogu primamiti nevjernike u crkvenu zgradu. I umjesto da ponude štovanje, izvode skečeve i rock koncerte te pripremaju domjenke. Mlade ljude nastoje zabavljati umjesto da ih suoče s njihovim grijehom i prazninom jednostavnim, čistim evanđeljem. Crkva se suočava s istim duhom izrugivanja kao Elizej.