DVOSTRUKI DIO

Možda se pitamo zašto je Ilija htio da mu se Elizej pridruži na putu za Betel (vidi 2 Kr 2,1-4). Za Iliju to sigurno nije bilo samo neko sentimentalno putovanje, posljednji izlet niz Ulicu uspomena. Ne, ovaj mudar, star čovjek htio je Elizeja poučiti – kao i nas danas – o potrebi za više sile Božje i pomazanja.

I tako dok su išli ulicama, Ilija je vjerojatno zamijetio užas i ogorčenje svoga sluge dok je gledao ono potpuno otpalo društvo. Sam Ilija naišao je na izrugivače i podrugljivce u svoje vlastito vrijeme na gori Karmelu. Ali znao je da će biti potrebna čak i veća nadnaravna snaga za suočenje s ovom novom generacijom. Ti mladi ljudi bili su daleko tvrđi i bezbožniji od idolopokloničkih svećenika s kojima se on borio.

Vjerujem da je u toj točki odlučio testirati svoga slugu. Najvjerojatnije mu je predložio: "Elizeje, zašto ne ostaneš ovdje i ne budeš pastor ovim ljudima? Imaš siguran poziv i dobio si dobro obrazovanje. Mogao bi pomoći obnoviti veliko betelsko nasljeđe."

Dok je Elizej razgledavao situaciju u Betelu, znao je da nije spreman dići se protiv zlih duhova tamo. Shvatio je ono što je Ilija znao sve vrijeme – bilo mu je potrebno da Duh Sveti učini veće i snažnije djelo u njemu prije nego se može suočiti sa zlom u tako pokvarenom gradu. I tako je rekao svome gospodaru: "Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti" (2 Kr 2,6). Zatim Pismo kaže: "I tako pođoše obojica" (isti redak).

Vjerujem da Betel predstavlja onu vrstu zlog društva koje je postala naša nacija za svega jednu generaciju. I mi živimo među izrugivačima i podrugljivcima – senzualnim ljudima koji su predani požudi, idolopoklonstvu, homoseksualizmu. Ta sadašnja generacija gora je od bilo koje s kojom su se Ilija ili Elizej suočili. Ovi sveti proroci vidjeli su djecu kako se izruguju, ismjehuju i bogohule, a naša djeca ubijaju jedni druge. Mlada djeca bez ikakve krivnje ili žalosti ubijaju roditelje, školske kolege, nedužne strance.

Ne želim donositi nikakav sud za svu mladež. Znam da u ovom društvu postoje mnogi pobožni tinejdžeri koji gore za Isusa. Zahvalan sam Bogu za svaku mladu osobu koja je u ova pokvarena vremena zauzela stav za Krista.

Međutim, ovo zlo vrijeme zahtijeva da se narod Božji dokopa dvostrukog dijela njegove sile i vlasti kako bi bio u stanju dosegnuti ovu izgubljenu generaciju. To će zahtijevati mjeru pomazanja kakvu nikada nismo vidjeli u povijesti. To zahtijeva da se sveti ostatak digne i zavapi zajedno s Elizejem: "O, Gospodine, potrebno je više!"