BOG ZA VAS ŽELI RAZDIJELITI VODU

Dok je stari prorok Ilija razmišljao o svojim posljednjim danima na zemlji, odlučio je da će posjetiti gradove Betel i Jerihon. Pozvao je svoga slugu Elizeja da pođe s njim i tako su se otisnuli na ono što ja vidim kao "putovanje pouke". Nakon što su posjetili oba ova grada, stigli su na obalu rijeke Jordan. Ilija je skinuo svoj plašt – širok, komotan komad odjeće ili halje – i udario njime po vodi. Voda se nadnaravno razdijelila i ova su dva muškarca prešla rijeku po suhu (vidi 2 Kr 2,8).

Zašto je Ilija ustrajao na čudesnom prelasku preko rijeke? Jordan nije bio duboka, široka rijeka i Pismo ne daje nikakva dokaza da je nabujala. Zatim, na drugoj strani bilo je pedeset snažnih, mladih proroka koji su mogli za njih sagraditi splav za svega nekoliko sati.

Vjerujem da je Ilija nastojao poučiti svoga nasljednika da je čudo prelaska iz prošlosti – od Mojsija i Jošue do sadašnjeg vremena – sve bila drevna povijest. On je želio izazvati Elizeja, kao da mu kaže: "Kad budeš započeo svoju vlastitu službu i propovijedao da je Bog Bog čuda, morat ćeš posvjedočiti što je on osobno učinio za tebe. Elizeje, ja ubrzo odlazim pa kad se sutra vratiš na rijeku, želim da se vratiš kao što si i došao ovamo. Vjeruj Bogu za nadnaravno u svom vlastitom životu."

Mnogi od nas nemaju vjeru kako bi vjerovali Bogu za vlastita čuda danas. Naše vrijeme provodimo razmišljajući o nevjerojatnim čudima u Pismu, a sve to vrijeme Bog nam želi reći: "Za tebe imam čak i nešto bolje. Želim činiti čuda u tvom životu – promijeniti tvoj dom, srediti brak, spasiti nespašene najmilije. Suočit ćeš se sa svojim vlastitim Crvenim morem i svojom vlastitom rijekom Jordan, ali ja želi razdijeliti te vode za tebe."