NAŠI ŽIVOTI SU PISMA

Vrijeme provedeno u nazočnosti Gospodnjoj proizvodi otvoreno navješćivanje Krista izgubljenom svijetu.

"Zato, imajući ovu službu, jer smo postigli milosrđe, ne malaksavamo, nego smo otklanjali skrivene načine rada kojih bi se trebalo stidjeti. Nismo živjeli lukavo niti izobličavali riječ Božju, već smo, naprotiv, otvorenim navješćivanjem istine preporučivali sami sebe svakom savjesnom ljudskom sudu pred Bogom" (2 Kor 4,1-2).

Pavao ovdje govori o nečemu vidljivom. Otvoreno navješćivanje je "isijavanje" dizajniranoga da bi se nešto pokazalo jasnim i razumljivim. Ukratko, Pavao govori da smo pozvani učiniti Isusa poznatim i razumljivim svim ljudima. U vašem i mojem životu trebalo bi biti isijavanje same naravi i sličnosti s Kristom.

Pavao odvodi ovu zamisao otvorenog navješćivanja Krista čak i dalje. On kaže da smo mi zapravo Božje pismo svijetu: "Vi ste naša preporuka upisana u našim srcima koju poznaju i čitaju svi ljudi. Očito je da ste vi pismo Kristovo, sastavljeno našom skrbi, napisano ne crnilom, nego Duhom Boga života, ne na pločama od kamena, nego na pločama tjelesnim – u srcima" (2 Kor 3,2-3). Naši životi su pisma koja je napisao Duh Sveti i rasposlao izgubljenom svijetu. Oni oko nas koji promatraju naše živote neprestano nas čitaju.
Kako točno postajemo pismo Božje svijetu? To se događa jedino djelom Duha Svetog. Onoga trenutka kad smo spašeni, Duh Sveti utiskuje u nas samu Isusovu sliku i nastavlja je oblikovati u nama sve vrijeme. Poslanje Duha je oblikovati u nama Kristovu sliku koja je tako vjerna i točna da će zapravo probosti savjest ljudi.