OSNAŽENI DUHOM

Jedna od posljednjih stvari koju je Ilija učinio prije nego što ga je Bog uzeo u nebo bila je da pita Elizeja što bi htio da učini za njega. Kad je Elizej odgovorio kako želi da na njemu bude dvostruki dio njegova duha, Ilija mu je rekao da traži tešku stvar.

Međutim, za koga bi točno taj zadatak bio težak? Za Boga? Za Iliju, čovjeka koji je podigao mrtvog i sazvao oganj s neba? Ne, to je trebalo biti teško za Elizeja! To je bilo nešto što je trebao sam postići jer Ilija nije imao sposobnost osnažiti svoga slugu dijelom Duha koji je prebivao u njemu. Jedino Bog može čovjeku dati svoga Duha.

Ali je Ilija odgovorio: "Ako me budeš vidio kad budem uznesen ispred tebe, bit će ti tako; ako pak ne budeš vidio, neće ti biti" (r. 10). Važno je znati da se riječi "kada" i "budem" u ovom retku u izvornom hebrejskom ne pojavljuju. One su kasnije umetnute u tekst našega prijevoda. Zbog toga vjerujem da je Ilija zapravo rekao Elizeju: "Ako me vidiš dok budem uziman od tebe."

Ilija je rekao: "Duh Sveti ne može učiniti posebno djelo u tebi sve dok se oslanjaš na uspomenu na mene. Smatraj da sam otišao. Elizeju, ne trebaš ti mene. Okreni se Gospodinu, čiji Duh je radio i u meni, i on će odgovoriti na tvoj vapaj."

Onoga trenutka kad je Elizej vidio kako je njegov gospodar odjurio u nebeskim kolima, preuzeo je odgovornost da nosi dalje djelo Božje svojoj generaciji. A kad je stajao na rijeci Jordan te udario po vodi, riječi koje je povikao bile su: "Gdje je Jahve, Bog Ilijin?" (2 Kr 2,14). Ovaj mlad prorok rekao je: "Gospodine, svi moji duhovni praoci mrtvi su i otišli su. A ovo strašno vrijeme zahtijeva i više nego što si davao do sada. Radi ponovno, Gospodine, ovaj put kroz mene. Trebam biti osnažen s više tvoga Duha."