ISPUNJENI DUHOM SVETIM by Jim Cymbala

"Dok su molili, potrese se mjesto na kojem bijahu skupljeni. Svi se napuniše Duha Svetoga te neustrašivo počeše navješćivati riječ Božju" (Dj 4,31).

Kad je Steve Green prvi put pjevao u Brooklyn Tabernacleu, okupili smo se u mom uredu zajedno s pomoćnim pastorima kako bismo prije početka sastanka molili. Jednodušno smo molili da toga dana Bog dođe među nas.

Kad smo otvorili oči, Steve je imao čudan izraz lica. "Kakvu sam to vibraciju upravo osjetio?" pitao je. "Prolazi li tu negdje vlak ili je to stvarno …?"
Objasnio sam mu da barem koliko ja znam ta tutnjava nije bila izazvana silom Duha Svetog; naprotiv, dolazila je od vlaka jer je točno ispod naše zgrade prolazila podzemna željeznica.

Međutim, za ranu crkvu u Jeruzalemu podrhtavanje koje su osjetili nije bilo ništa drugo nego izazvano Duhom. Na onom molitvenom sastanku sila Božja došla je na jedan svjež, nov, dublji način. Ti ljudi već su bili ispunjeni Duhom Svetim na Dan Pentekosta (Dj 2), a ovdje su osjetili novu potrebu i Bog ih je ispunio novom infuzijom sile.

Jasno je da naše pričuve duhovne sile s vremenom nestaju. Svakodnevni život, smetnje i duhovno vojevanje uzimaju svoj danak. Prema riječima Pavla, koje je upotrijebio u Efežanima 5,18, trebamo se "ispunjavati Duhom".

Bez obzira nazivamo li se klasičnim evanđeoskim kršćanima, tradicionalistima, fundamentalistima, pentekostalcima ili karizmaticima, svi se mi suočavamo s pomanjkanjem stvarne sile te moramo vapiti za svježim ispunjenjem Duhom Svetim. Potreban nam je svjež vjetar Božji da nas probudi iz našeg mrtvila. Više se ne smijemo skrivati iza nekoga teološkog argumenta. Ovi dani previše su mračni i opasni.


__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.