ŽIVJETI ŽIVOT OSNAŽEN BOGOM by Gary Wilkerson

Mnogi od nas žele znati Božji put i čuti evanđeosku istinu, ali izbjegavaju je živjeti. Žalosno, ali u današnjoj crkvi prihvatljivo je uživati u propovijedima i štovanju, a onda se vratiti kući potpuno nepromijenjen.

Pavao je rekao svoje vlastito svjedočanstvo: "Moja riječ i moje propovijedanje nije se sastojalo u uvjerljivim riječima mudrosti, već u očitovanju Duha i snage" (1 Kor 2,4). Ako ne živimo život osnažen Bogom, problem je s nama, a ne s Gospodinom.

Bog svom narodu nije prestao davati silu 100. godine nove ere. Isus nikada nije rekao: "Činit ćete veća djela od ovih – do Reformacije." Pavao je propovijedao poruku evanđeoske sile i htio je tu silu i za Timoteja iz posebnog razloga: "U posljednje će doba nastati teška vremena, jer će ljudi biti samoživi, lakomi, umišljeni, oholi, psovači, nepokorni roditeljima, nezahvalni, bezvjernici, bez ljubavi … neprijatelji dobra, izdajnici, naprasiti, bahati, ljubitelji požude mjesto ljubitelji Boga. Oni će sačuvati vanjski oblik pobožnosti iako su se odrekli njezine sile. I njih se kloni" (2 Tim 3,1-5).

Ovdje Pavao govori o polaznicima crkve, opisujući ih kao one koji imaju samo "formu pobožnosti". Ti kršćani htjeli su odlaziti u sinagoge, čitati duhovne tekstove ili sudjelovati u vjerskim aktivnostima. Međutim, Pavlov savjet Timoteju je: "Kloni ih se." Govorio je: "Opasno je biti oko tih ljudi, jer počinješ misliti da je njihov način života prihvatljiv. Mogu izgledati pobožno, ali Gospodin gleda srce – i on vidi nesvetost i taštinu."

Pavao je rekao da ti kršćani "uvijek uče, a nikada ne mogu doći k pravoj spoznaji istine" (2 Tim 3,7). Drugim riječima, slušaju sva evanđeoska učenja, ali ih nikada ne uzimaju k srcu. To ih čini da su bez sile, kaže Pavao, jer se "protive istini" (2 Tim 3,8).

Pogledajte kako Pavao započinje ovaj odlomak: "U posljednje će doba nastati teška vremena" (2 Tim 3,1). On daje jasno znati da "normalno" kršćanstvo neće biti održivo u danima koji dolaze, da će pogibeljna vremena usahnuti površnu vjeru. Ja sam vjerojatno najmanji proročanski kršćanin koji živi, ali čak i ja mogu vidjeti loša vremena na vidiku. Kad globalne ekonomije posrnu, prosječni Amerikanac suoči se s financijskom katastrofom i politički potres se pojača, tad se nešto mora dati.

Što će većina kršćana učiniti kad stvari uistinu postanu loše? Jesu li naša srca doista pripremljena da se nose s teškim vremenima? Moja molitva je da mi reagiramo kao crkva u Djelima kad je saznala za dolazak gladi. Oni nisu gomilali rezerve za dolazeću nepogodu, nego su umjesto toga prikupili sredstva za druge crkve za koje su znali da će trpjeti.