MILOST JE BESPLATNA

"Otac mu odgovori: 'Sine, ti si uvijek sa mnom. Sve je moje tvoje. Ali se ipak trebalo veseliti i radovati, jer ti ovaj brat bijaše mrtav i opet oživje, bijaše izgubljen i nađe se'" (Lk 15,31-32).

Mlađi sin, izgubljeni sin, zaglibio je u osamljenosti koju mu je donio grijeh. Bio je mrtav svojoj vlastitoj volji i u svojoj bijedi iskusio je nešto što je bilo iznad njegove boli, iskusio je izgubljenost.

Kad se sjetio oca, htio se vratiti k njemu – potpuno se predati. Znao je da ocu nikada neće moći otplatiti ili mu ugoditi nekim dobrim djelima. Isto tako, shvatio je da potpuno ovisi o očevoj milosti i ljubavi da bi se ostvarila bilo kakva obnova.

Ali stariji sin nikada nije osjetio izgubljenost niti kako je beznadno pokušati premostiti jaz između njega i oca i tako se nikada nije suočio sa svojom potrebom da umre sebi.

Ljubljeni, ovaj jaz nikada se ne može premostiti djelima, obećanjima ili vlastitim trudom. Naše prihvaćanje u Očevoj ljubavi dolazi jedino po krvi Isusa Krista. Nema drugog odgovora. Jedino križ premošćuje taj jaz.

Možda ćete prosvjedovati protiv svega što sam ovdje napisao. Možda ćete reći: "Brate Wilkersone, govoriš grešnicima da ako se samo pokaju, sve će iznenada biti u redu – i da će Bog izbrisati njihovu prošlost te ih odmah uvesti u svoju naklonost i blagoslov."

Da, to je točno ono što kažem, jer to je upravo ono što Isus govori u ovoj usporedbi! Kad god se grešnik u krajnjem pokajanju, slomljenosti i poniznosti okrene Gospodinu, odmah je uveden u drage ruke svoga Pastira.

Milost se besplatno daje onima koji su umrli osjećajima vlastite dostojnosti i koji imaju spoznaju koliko su izgubljeni!