OČEVA UTJEHA

Zamislite posvojenog sina koji je odrastao i naslijedio vlasništvo nad čitavim očevim bogatstvom, međutim, on i dalje nastavlja živjeti sa slugama pod uvjetima ropstva.

Bi li bilo ispravno da otac toga mladog čovjeka tješi u njegovu ropstvu, uvjeravajući ga da je ljubljen i da će sve biti u redu? Dakako da ne. Svaki otac koji voli svoga sina htjet će da sin zatraži svoje nasljedstvo i ostavi svoje siromaštvo. On će ga poticati da prisvoji bogatstvo koje je njegovo!

Isto tako, Bog nas samo ne tješi u našem ropstvu. Naprotiv, dolazi nam govoreći: "Sine, kćeri, kad ćeš zauzeti svoje mjesto uz mene? Kad ćeš doći u moju kući i prihvatiti sva sredstva koja su zakonito tvoja?"

"A da ste zbilja sinovi, dokaz je što Bog u vaša srca posla Duha svoga Sina koji viče: Abba – Oče! Stoga, nisi više rob, nego sin. A ako si sin, i baštinik si Božji po Kristu" (Gal 4,6-7).

Ako je Isus tvoj Gospodin i Spasitelj, onda si dijete Božje. A ako si njegovo dijete, automatski si baštinik i subaštinik s Kristom svega Očevog bogatstva!

Dakako, naš položaj kao baštinika nema ništa s materijalnim bogatstvom. Reći da je Krist umro da bi nas obogatio u zlatu i srebru je bogohulstvo. Biblija izjavljuje: "U njemu stanuje stvarno sva punina božanstva, po njemu ste i vi ispunjeni" (Kol 2,9). To znači da je Bog dao Isusu sva bogatstva u slavi. Zbog toga, on ima svako sredstvo potrebno da bi nas izveo iz našega lošeg dana s kojim se eventualno suočimo.

Međutim, pitate: "Zar Boga ne zanima naša fizička dobrobit? Svi moji loši dani u vezi su s nedostatkom financija. Neprestano se brinem kako da spojim kraj s krajem."

Ljubljeni, vaš Otac započinje s ispunjenjem svih vaših fizičkih potreba. Njegova Riječ obećava: "Moj će Bog ispuniti u Kristu Isusu svaku vašu potrebu raskošno prema svom bogatstvu" (Fil 4,19). Grčka riječ za potrebu ovdje je iz korijenske riječi koja znači "upravljati svim poslovima, svime što nedostaje ili je potrebno".

Pavao govori: "Bog je vjeran i vodi brigu o svemu što vas brine – poslu, financijama i svemu ostalom. To pokriva vaše zaposlenje, hranu, odjeću, dom. Međutim, postoji i bogatstvo njegove dobrote – snaga, mudrost, milost, kao i bogatstvo njegove potpune sigurnosti spasenja. A, iznad svega ovoga, postoji i njegovo neistraživo bogatstvo."