BLAGO U ZEMLJANIM POSUDAMA

Kršćanski život nije život mirne plovidbe. Svaki vjernik imat će loše dane, bez obzira koliko je svet. Većina kršćana zna da Isus nije spasitelj samo "dobrih vremena". On nije s nama samo kad stvari idu dobro, nego i tijekom naših loših dana. Kad nas pogode teški dani, on ne nestaje govoreći: "Vratit ću se kad sve to riješiš." Ne, on je vjeran i brižan u svako doba.

Apostol Pavao govori to kad piše: "Ovo blago nosimo u zemljanim posudama da se ona izvanredna uspješnost pripisuje Bogu, a ne nama" (2 Kor 4,7). Blago o kojem Pavao govori je spoznaja i nazočnost Isusa Krista.

Grčka riječ koju Pavao koristi za zemljano je "krhka glina", što znači "slabo, lako lomljivo, lako kušano". On govori: "Da, mi držimo Isusovu nazočnost u samom našem tijelu. Ali naše tijelo je slabo, lako kušano i lako lomljivo."

Činjenica je da svi mi podnosimo ono što Biblija naziva "slabostima". Za mnoge kršćane zajednička slabost tijela je krhka građa ili slabo zdravlje. Pavao govori o Timotejevim čestim bolestima, nazivajući ih "čestim slabostima" (1 Tim 5,23). Grčka riječ za slabost ovdje znači "boležljivo, bez snage, nemoćnog tijela ili uma".

Međutim, postoje i druge slabosti uz fizičke i one se jednako teško podnose. Po mom mišljenju, slabosti uma vjerojatno su najraširenije. Govorim o onim neobjašnjivim razdobljima kad vas izdaju osjećaji i obmanjuju vam um. Dopustite mi objasniti.

Krivnja, strah i tjeskoba sve su slabosti uma. Možete biti progonjeni zbog prošlosti ili zbog nekog grijeha koji još uvijek prianja uz vaš život. A te slabosti ne mogu ne utjecati na vaše osjećaje.

Ako prolazite kroz takvu vrstu kušnje, morate razumjeti da niste neduhovni dok podnosite takve napade. Još uvijek ste dijete svoga nebeskog Oca i on neće dopustiti da se borite sami. On će poslati Duha Svetog da otjera sve vaše sumnje. Ne pokušavajte raspravljati s đavlom, jer njemu ne možete dokazati ništa. Umjesto toga, kad dođe sljedeći napad, trčite svome nebeskog Ocu. A onda mirno stojte – sa strpljivošću i nadom!