ON NAS JE POSVOJIO

Vjerujem da su poteškoće često da bi nas dovele u zrelost i izvele iz djetinjeg ropstva. Pogledajte kako djeca reagiraju: jedne se minute smiju, a već sljedeće viču; lako se povrijede i mnogo plaču. Usprkos svega toga, pobožni roditelji vole i tješe svoju djecu u raznim životnim iskustvima.

Isto tako, kao kršćani, mi se ponekad durimo ili imamo tjelesne izljeve gnjeva kad se suočimo s teškim razdobljima. I vičemo: "Dobro, Bože, ako je to način kako ćeš postupati sa mnom, ako ćeš i dalje dopuštati da mi se događaju loše stvari, zašto bih ti se onda uopće molio?"

Međutim, naš nebeski Otac nas ljubi i tješi kroz svaki izljev gnjeva, kroz naša bremena i djetinja stanja gore-dolje. Njegova velika želja je da usred svojih kušnji počnemo uviđati tko smo i što kao njegova djeca posjedujemo. On zna da kad god smo bacani amo-tamo vjetrovima i valovima naših emocija, često zaboravljamo da smo njegova djeca te počinjemo živjeti daleko ispod naših privilegija. Međutim, njegova Riječ nam govori da smo njegovi baštinici i subaštinici s naših starijim bratom Isusom.

"Sve dok je baštinik malodoban, ničim se ne razlikuje od roba, iako je gospodar svega" (Gal 4,1). Pavao govori o rimskom običaju onoga vremena. Bogataš bi posvojio dijete i zatim ga smjestio kod skrbnika dok ne navrši osam godina. Od osme do dvadeset pete godine, dijete je bilo stavljeno pod nadležnost staratelja. Kroz sve te godine, dijete je ostalo baštinikom bogatstva, međutim, u stvari nije imalo nadzor ili vlast nad svojim životom.

Pavao kaže da takvo dijete ilustrira one koji su pod zakonom. Zakon je skrbnik koji nas uči Božjim zapovijedima. Ali dolazi vrijeme kad naše školovanje završava te trebamo preuzeti svoje mjesto kao baštinik Božjega bogatstva po Kristovoj milosti. Međutim, mnogi kršćani još uvijek žive prema dobrim djelima i propisima, ne shvaćajući svoj položaj kao sinova Božjih. "Tako i mi: kad smo bili malodobni, robovali smo" (Gal 4,3). Oni još uvijek služe Bogu kao robovi, vezani strahom, krivnjom i očajem, jer ne razumiju svoje posvojenje.

Pavao kaže takvim vjernicima: "U svom razmišljanju još ste uvijek djetinjasti i mučite se pod ropstvom zakona koji ste uspostavili sami za sebe. Ne vidite da ste sad gospodari nad svim stvarima, u stanju da budete dionici svega što posjeduje vaš Otac. On vas je posvojio, ljubio i stavio u školu da vas pripremi."