RAZMOTRITE SVOJE PUTOVE

Hvala Bogu za proroka Hagaja! Tu je čovjek Božji koji je živio u pobjedi, koji je imao um Božji, koji je hodao u milosti i za koga je nebo bilo otvoreno. Došao je na gradilište nezavršena hrama u Jeruzalemu te upozorio Zerubabela i Jošuu: "A vama je vrijeme da stanujete u pokrivenim kućama, dok je ovaj Dom razvaljen. I zato ovako sada govori Jahve nad Vojskama: Razmotrite svoje putove" (Hag 1,4-5).

To je bio poziv da se ostavi usredotočenost na sebe – ne samo na vlastitu udobnost, nego i na vlastiti očaj. Hagaj je govorio: "Zaboravite prošlost! Vrijeme je da se dignete iz svoga mrtvila. Usprkos svega svog griješenja, Bog želi da nastavite s njegovim djelom gdje ste ga napustili. Sad uzmite svoje instrumente rada i povratite svoje pouzdanje u Gospodina. Vratite se u svoju tajnu klijet molitve, natrag na pouzdanje u Boga. Ubrzo ćete ponovno čuti njegov glas!"

Pismo kaže: "Jahve probudi duh Zerubabelu … i duh Jošui … i duh svemu ostalom narodu te oni dođoše i prionuše na posao u Domu Jahve nad Vojskama, Boga svojega" (Hag 1,14). Zatim im je Bog dao ovo obećanje: "Stoga dobro pripazite od današnjeg dana unapredak … od ovoga dana ja ću blagosloviti" (Hag 2,18-19).

Zerubabel i Jošua još su jednom hodali u vjeri i pravednosti. Sad im je prorok donio najbolju riječ od svih: Bog će srušiti prepreku koja ih je gotovo uništila! "Što si ti, goro velika? Pred Zerubabelom postaješ ravnica! On će izvući krunišni kamen uz poklike: 'Hvala! Hvala za njega'" (Zah 4,7).

Ljubljeni, to je ono zbog čega je vaša sadašnja kušnja. Bog će još jednom raspiriti vaše srce i vidjet ćete ispunjenje svoga poziva. Duh Sveti uništit će svaku utvrdu u vašem životu – ne vašom snagom, nego njegovom. Tada ćete završiti put koji je Bog stavio pred vas. Tada ćete i vi poput Zaharije vikati: "Hvala! Hvala! Bog mi je bio milosrdan i vjeran!"