TVRDOĆA SRCA

"Čovjek koji, po opomeni, ostaje tvrdoglav, u tren će se slomiti i neće mu biti spasa" (Izr 29,1).

Hebrejska riječ za opomenu u ovom retku ukazuje na poduku s ispravkom. A riječi neće mu biti spasa znače "bez izlječenja, bez mogućnosti izbavljenja". Ovaj redak nam prije svega govori da otvrdnuće srca dolazi kao rezultat odbijanja ponavljanih upozorenja i svih poziva istine. Drugo, on nam govori da s vremenom takvo otvrdnuće postaje neiscjeljivo. Dakle, tko su ljudi koji najčešće čuju ta upozorenja? To su takozvani kršćani, oni koji svakoga tjedna sjede u domu Božjem i slušaju propovijedi opomene.

Možda pitate: "Što je točno tvrdo srce?" To je srce koje je odlučilo odupirati se poslušnosti Riječi Božjoj; to je srce koje je nemoguće razbuditi, koje je imuno na osvjedočenja i upozorenja Duha Svetog.

Tragična istina je da mnogi kršćani, usprkos tome što čuju gorljive poruke poslane s neba, ne čine što čuje. Oni odbijaju dopustiti Bogu ući u određena područja njihovih života i dok tako nastavljaju slušati bez obraćanja pozornosti, u njih se počinje uvlačiti tvrdoća.

S druge strane, mnoštvo je grešnika čija tvrdoća srca je izliječena. Isprva su psovali Krista i bijesno mahali šakom Bogu u lice. Ali kad su čuli evanđelje i osjetili čistu i dragu opomenu Duha Svetog, srca su im se rastalila. Pokajali su se i obratili Isusu.

Život sina Madalyn Murray O'Hair to ilustrira. Odrastao je u vjerojatno najbezbožnijoj kući u Americi i kasnije je radio za svoju majku, krstareći okolo i govoreći protiv Boga i vjere. Ali kad je čuo evanđelje, slavno je bio spašen i postao propovjednik, propovijedajući Krista umjesto psujući ga. Tvrdoća ovog čovjeka bila je izlječiva i zbog toga što nije sjedio pod propovijedima opomene i neprestano ih odbijao.

Prema mom iskustvu, najtvrđa srca – neizlječivo tvrda – uvijek nalazimo u krugu gdje se čuje pomazano propovijedanje Duhom Svetim. Takva tvrdoća ne postoji u hladnim, mrtvim, formalnim crkvama gdje se evanđelje generacijama kvari. Ne, ona se uvijek nalazi tamo gdje se s propovjedaonica propovijeda čista Riječ i odbacuje u redovima.