ISUS JE NAŠ JUBILEJ!

"Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene … i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu" (Iz 61,1-3).

Upoznati smo s ovim odlomkom kao proglasom Kristove pobjede nad smrću i grijehom. Međutim, Izaija ovdje koristi jezik jubileja. On govori: "Neka trube zatrube navješćujući veselu i radosnu godinu slobode koju nam je dao naš Spasitelj!"

Ovaj odlomak isto tako ukazuje na prizor Kristova uzašašća u slavu. Nakon što je nebeski Otac vidio strašno trpljenje svoga blagoslovljenog Sina, pripremio je za Isusa slavan ulazak u nebo. Doista, kad je Krist uzlazio, pratila ga je vojska anđela i mnoštvo kola: "Božja su kola bezbrojna, tisuću tisuća: Jahve sa Sinaja u Svetište dolazi! Na visinu uzađe" (Ps 68,17-18).

Naši ograničeni umovi ne mogu ni početi shvaćati taj slavan događaj. Dok se Krist primicao vječnom gradu Božjem jašući na svome bijelom konju, pratila ga je dugačka povorka, a kad je ulazio kroz vrata, trube Božje počele su trubiti: "Uzlazi Bog uz klicanje, Jahve uza zvuke trublje" (Ps 47,6).

Bio je to radostan glas – trube su trubile navješćujući jubilarnu godinu vjernikâ. Taj glas navješćivao je čitavom čovječanstvu: "Ja sam se pobrinuo za vas da izađete iz zatvora, da se vratite k svojoj obitelji i da imate sve što vam je potrebno za ispunjen život. Slobodni ste da živite bez straha od svakog neprijatelja. Uđite sad u moju radost!"