BITI U KRISTU

Danas kršćani žive u razdoblju velikog svjetla. Duh Sveti otkrio nam je snažno značenje Isusova djela na križu i neopisive blagoslove njegove žrtve. Međutim, postojalo je razdoblje, poznato kao mračno doba, kad je Kristovo divno djelo svijetu bilo zamračeno.

Tijekom mračnoga doba, propovijedi su uglavnom bile usredotočene na prokletstvo i gnjev Božji. Pape i svećenici propovijedali su evanđelje djela i narod je vršio različita djela ne bi li našao mir s Bogom. Kilometrima su putovali da bi se poklonili u svetištima; klečali su u štovanju pred kamenim likovima; ponavljali dugačke molitve; prevrtali kuglice krunice. Međutim, sve te stvari samo su povećavale njihovo ropstvo i donosile dublju tamu njihovim dušama.

Ljudi tada ništa nisu znali o blagodatima i blagoslovima koji su na raspolaganju kroz Kristovu pobjedu na Golgoti. Čak i danas, sa svim učenjem koje je na raspolaganju na tu temu, većina kršćana još uvijek ne razumije mnoge važne vidove Kristova djela za nas, a to je, što to znači biti "u Kristu".

Kao pastir stada Gospodnjeg, povremeno propovijedam o paklu, prokletstvu i Božjem gnjevu. Ali sve sam više uvjeren da je jedini put kojim mogu narod Božji dovesti do pobjedonosnog života, propovijedanje blagoslova i blagodati koji su nazočni kad smo "u Kristu".

Činjenica je da je biti u Kristu jedini temelj na kojem se može graditi prava svetost i pravednost. Bez tog temelja, oslanjat ćemo se na naše tijelo pokušavajući proizvesti neki oblik svetosti u nama. Ali prava svetost postiže se jedino kroz poznavanje bogatstva Božjeg u Kristu Isusu.

"Baš se tim očitova milost Božja u svoj spasiteljskoj snazi za sve ljude, da nas odgaja da se odrečemo bezbožnosti i svjetskih požuda te živimo umjereno, pravedno i pobožno u ovom svijetu" (Tit 2,11-12). Jedino milost Božja može nas naučiti tu vrstu teologije koja vodi do svetosti. Nikakva djela to nikada ne mogu proizvesti.