KRIST JE UZAŠAO DA POSREDUJE

Upravo kao što je veliki svećenik uzašao stepenicama do svetišta na dan pomirenja, naš veliki svećenik uzašao je u nebeski šator, "… veći i savršeniji šator koji nije napravljen rukom" (Heb 9,11). Isus nije uzašao samo da uživa u slavi koju je zaslužio, nego da čini nešto za nas.
Pisac Poslanice Hebrejima podsjeća nas da je Isusovo djelo u nebu sve za nas: "… (on) uvijek živi da posreduje za (nas)" (Heb 7,25). Sve to Krist čini za nas! Što točno znači da "živi i posreduje za nas"? Vjerujem da Isus posreduje za nas na tri načina:

Prvo, neki od nas zamišljamo Isusa da stoji pred Ocem i vruće ga moli da nam pokaže milosrđe kad podbacimo. Ali nije tako. Kristovo posredovanje za nas u vezi je sa sotoninim optuživanjima. Vidite, đavao dolazi do Božjega prijestolja da nas optužuje za svaki neuspjeh i prijestup. On viče: "Želim pravdu! Ako si ti pravedan Bog, proklet ćeš i uništiti ovog čovjeka. On to zaslužuje."

Ali onda dolazi Isus. On ne mora nagovarati Oca ni na što. Naprotiv, on jednostavno proglašava pobjedu svoga križa. Zatim se okreće sotoni i kaže: "Nisi li čuo glas trube? Nemaš nikakva prava nad ovim mojim djetetom. Ne dotiči se moga vlasništva!"

Drugo, Kristovo posredovanje za nas znači da nam on omogućuje da postignemo i uživamo sve blagodati osigurane jubilejem. Upravo kao što su Leviti provodili zakon koji je svakom čovjeku osiguravao njegove pravedne blagoslove, tako danas i Isus provodi privilegije jubileja za nas. On se brine kako bismo znali da smo zakonito slobodni.

Treće, Isus posreduje u našim vlastitim srcima pomirujući nas s Ocem. On neprestano odgovara na naše sumnje i strahove, podsjećajući nas da nam je oprošteno. Možemo se pouzdati u Božju vjernost da će nam osigurati svu potrebnu silu i snagu.