NEUTRALCI

Oni koji su izabrali živjeti na neutralnom terenu dijele određene karakteristike! Karakteristike dva i pol plemena (Rubena, Gada i pola Manašea) mogu se danas naći u onima koji odbijaju uništiti svoje idole i umrijeti svijetu. Razotkrivaju ih njihova hebrejska imena.

 

Ruben znači "sin koji vidi!" On je bio Jakovljev prvorođenac, ali je izgubio svoje pravo prvorodstva jer ga je gonila požuda. Prišao je očevoj priležnici te je Jakov na svojoj samrtnoj postelji rekao za njega: "Ti Rubene, na ležaj oca svog se pope i moj oskvrnu krevet" (Post 49,4). Jakov je opisao svoga sina Rubena: "...poput vode nabujao, nećeš više imati prvenstva" (Post 49,3).

 

Ruben je imao oči samo za ovaj svijet –  za njegovu požudu, njegove stvari, njegova zadovoljstva. Bio je nepostojan jer mu je srce uvijek bilo razdijeljeno i taj duh prešao je na njegovo potomstvo. Cijelo pleme bilo je odano svijetu i sklono svome vlastitom putu.

 

Gad znači "bogatstvo, četa". Jednostavno rečeno, to su plaćenici. Mojsije je rekao za Gada: "Prvine je tad sebi dodijelio..." (Pnz 33,21). Izvana, ovo je pleme bilo poslušno, "pravdu Jahvinu izvršivši", ali njegova najvažnija karakteristika bila je vlastiti interes. Gada su proždrli njegovi vlastiti problemi i potreba da "uspije".

 

Gadova je filozofija: "Borit ću se s vojskom Gospodnjom; bit ću poslušan i činiti sve što Bog od mene očekuje. Ali najprije ja moram dobiti svoj dio u životu. Prvo moram srediti sebe i obitelj, a onda ću biti slobodan više raditi za Gospodina!"

 

Manaše znači "zaboraviti, zanemariti". Bio je Josipov prvorođenac i trebao je primiti pravo prvorodstva. Ali već se u njegovu djetinjstvu razvila žalosna crta i Jakov je to u Duhu vidio. Manaše će jednoga dana zaboraviti putove svoga oca Josipa i zanemariti zapovijed Gospodnju.

 

Spojite i razmotrite ove crte kršćana neutralaca: u duhovnim uvjerenjima nepostojani su kao voda; nikada se ne ističu u stvarima Božjim; mlaki su i slabi od požude; vođeni sebičnim potrebama; zanemaruju Riječ; ne uzimaju ozbiljno zapovijedi Gospodnje; rade stvari po svom vlastitom odabiru umjesto da se pouzdaju u Boga; zaboravljaju prošle blagoslove i djela; nisu voljni pustiti određene idole; opravdavaju svoje vlastite odluke; nisu voljni umrijeti svemu što ih svodi na neutralce!

 

Opredijelimo se za Gospodnju puninu. Božja želja za vas je da uđete u počinak, radost i mir u Duhu Svetom. To zahtijeva da ga slijedimo "svim srce, svom snagom".