LJUBITI DRUGE

Biti sličan Kristu jest prepoznati Isusa u drugima. Na svojim putovanjima srećem mnoge drage muškarce i žene za koje znam da su potpuno predani Gospodinu. Onoga trenutka kad ih sretnem, moje srce poskoči. Iako se nikada ranije nismo sreli, imam svjedočanstvo Duha Svetoga da su puni Krista.

 

Još uvijek mogu vidjeti lica nekih pastora, biskupa, siromašnih uličnih evanđelista. Bez ijedne izgovorene riječi, shvatio sam onoga trenutka kad sam ih sreo: "Ovaj je muškarac bio s Isusom. Ova je žena zadovoljna u Kristu." Pozdravljajući ih, uvijek kažem ono što bih htio da drugi kažu za mene: "Brate, sestro, u tebi vidim Isusa."

 

Sličnost s Kristom u vezi je s time kako se ponašam prema onima koji nisu iz moje obitelji, ljubeći druge kao što Krist ljubi nas. Međutim, to znači ljubiti i naše neprijatelje, one koji nas mrze, koji nas zlobno iskorištavaju, koji nisu u stanju ljubiti nas. A mi to trebamo činiti ne očekujući ništa zauzvrat. Ljudski govoreći, ljubiti na taj način nije moguće. Ne postoje knjige s formulom za to, ne postoji skup principa ili neka količina ljudske pameti koji bi nam pokazali kako ljubiti naše neprijatelje kao što je Krist ljubio nas. A mi to moramo činiti uvijek sa sve većom odlučnošću. Kako, dakle, to činimo? Kako ljubim muslimana koji me pljunuo u lice samo blok od naše crkve? Kako ljubim ljude koji me na Internetu nazivaju lažnim prorokom? Kako ljubim homoseksualce koji paradiraju Petom avenijom noseći transparente koji govore: "Isus je bio homoseksualac"? Kako ih doista ljubim u Kristu? U svojoj vlastitoj sposobnosti ne znam čak ljubiti ni druge kršćane.

 

To mora biti djelo Duha Svetoga. Isus se molio Ocu: "...da u njima trajno bude ljubav kojom si me ljubio, i ja u njima" (Iv 17,26). Krist traži Oca da stavi svoju ljubav u nas. I obećava da će nam Duh Sveti pokazivati kako da tu ljubav živimo.

 

Duh Sveti vjerno će sabrati sve načine kojima je Krist ljubio druge i pokazati nam to (Iv 16,15). Doista, Duh se veseli pokazujući nam više o Isusu. To je razlog zašto boravi u našim tjelesnim hramovima – da nas uči o Kristu. "Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama ... on će vas naučiti sve" (Iv 14,17.26).