UZNEMIRENO SRCE

Isus je rekao: "Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce" (Iv 14,27). Ali činjenica je da mnogi kršćani imaju uznemireno srce i žive u strahu. Isus je rekao u istom retku i ovo: "Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam." Međutim, malo vjernika može iskreno reći da uživaju neprestani mir uma. Za mnoge mir dolazi i odlazi ostavljajući ih zabrinute, nemirne i izmučene stresom.

Evo što je Zaharija prorokovao o dolasku Mesije: "… da mu bez straha, izbavljeni iz ruke neprijatelja, služimo u svetosti i pravednosti pred njim u sve naše dane" (Lk 1,74-75).

Ljubljeni, Isus je došao na ovu zemlju i umro za grešnog čovjeka da bismo mogli hodati pred Bogom bez straha, uživajući njegov mir sve dane našega života.

Ne strah, samo mir uma i srca sve naše dane! To uključuje dobre i loše dane, dane trpljenja, muke, testiranja i neizvjesnosti. Što god dođe na naš put, trebamo uživati mir sve vrijeme.

Zaharija je dodao ove riječi o Isusu: "… da obasja one koji prebivaju u tami i sjeni smrtnoj, da upravi korake naše na put mira" (Lk 1,79). Rekao je da će Isus voditi svu svoju djecu na put mira, ne u nemir, prazninu ili strah.

Isus je knez mira. Kad se rodio, anđeli su pjevali: "Mir na zemlji!" Njegovo evanđelje je nazvano evanđeljem mira i on je obećao u vezi sa sobom: "U meni (ćete) imati mir" (Iv 16,33). Mir je ono što evanđelje znači. "Riječ koju posla sinovima Izraelovim evanđeljem navješćujući mir po Isusu Kristu" (Dj 10,36).

U ovom svijetu suočit ćemo se s nevoljom, progonstvom i žestokim kušnjama – "izvana borbe – iznutra zebnje", prema Pavlu (2 Kor 7,5). Bit ćemo napastovani, trpjet ćemo radi Krista i vjetrovi nevolja pokušat će srušiti kuću vjere koju gradimo na Stijeni našeg spasenja – Isusu – ali hodat ćemo u miru zbog njega.