AKO GA TRAŽITE

"A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti" (Mt 6,6).

Kad Isus govori o odlasku u tajnu klijet da se traži Otac, on govori o nečem dalekom značajnijem od fizičke klijeti. Stari zavjet nam govori da je Bog podijelio svoj narod u dvije kategorije: one koji ga redovno traže na svome tajnom mjestu molitve i one koji to ne čine.

Kad se Bog naljutio na Izraela zbog njihova idolopoklonstva, Mojsije je razapet svoj molitveni šator izvan tabora. Pismo kaže: "Tko bi se god htio obratiti na Jahvu, pošao bi k Šatoru sastanka, koji se nalazio izvan tabora" (Izl 33,7). Usred svega idolopoklonstva koje se događalo u Izraelu, narod Božji još si je uvijek uzimao vrijeme da traži Gospodina. Taj ostatak koji ga je tražio znao je da mora izaći iz tabora da i on ne bi upao u otpadništvo koje je preuzimalo narod.

Stoljećima kasnije, narod pod kraljem Asom razumio je zašto ih je Bog blagoslivljao i dao im napredak te ih čuvao u miru od svih njihovih neprijatelja: "… jer smo tražili Jahvu, svoga Boga … on nam je dao mir odasvud uokolo. Tako su gradili i bili sretni" (2 Ljet 14,6).

U jednoj točki tijekom Asine vladavine, vojska od milijun Etiopljana došla je protiv Izraela. "Asa zavapi k Jahvi, Bogu svome: '… Jahve, ti si Bog naš, ne daj snažnu čovjeku protiv sebe!' Jahve razbi Etiopljane pred Asom … te Etiopljani pobjegoše … Etiopljane … je satro Jahve" (2 Ljet 14,10-12). Kad je bio napadnut, Asa je pao na svoje lice i obratio se Bogu u molitvi – i Bog je odgovorio s pobjedom.

Međutim, ubrzo nakon tog trijumfa prorok Azarja došao je k Asi i rekao mu: "Jahve je s vama, jer ste vi s njime; i ako ga budete tražili, naći ćete ga; ako li ga ostavite, i on će ostaviti vas" (2 Ljet 15,2). Drugim riječima: "Ako prestanete tražiti Boga i prizivati njegovo ime u svemu što činite, on će vas ostaviti."

Kad god je nakon toga Izrael tražio Gospodina, Bog ga je blagoslovio: "Kad su se u nevolji obratili Jahvi, Bogu Izraelovu, i stali ga tražiti, našli su ga" (2 Ljet 15,4). Kad su tražili Boga u molitvi, uživali su u odmoru i on ih je uvijek izbavljao te im davao riječ i snagu.