NEOBIČNA RIJEČ

Nedavno mi je Duh sveti dao neobičnu riječ, riječ koju nisam htio čuti. Reko je: "Ograničio si se na vrlo skučenu viziju Gospodnjeg oceana samilosti i milosrđa. Pretrpio si mnogo krivnje, osude i straha jer nisi dopustio Duhu Svetom da ti otkrije veličinu mog opraštanja, iscjeljenja, milosrđa i pomirenja. Ne znaš koliko sam nježan."

Pokazao mi je da je to korijen koji uzrokuje da mnogi dižu ruke i otpadaju. Kad grijeh napada, kad sotona dolazi poput bujice, kad padneš u neku staru naviku ili grijeh, đavao te podjarmljuje. Prvo, preplavljuje te krivnja, a onda ti strah ispunjava srce. Dušu ti svladava osjećaj potpunog neuspjeha i bespomoćnosti. U toj točki, većina vjernika bježi iz milosti – jer njihovo mišljenje o Božjem milosrđu tako je ograničeno.

Dolazi vam sotona i kaže: "Dosegao si krajnju granicu. Iznova i iznova priznaješ svoj grijeh. Ni na koji način Bog ti sad neće oprostiti jer si griješio protiv svjetla. Vratiš li se i još jednom priznaš, okrenut ćeš se i ponovno sagriješiti. Dakle, odustani sad!"

Đavao ne želi da vidite Božji ocean milosrđa; on želi da vidite samo kapi! Zbog našeg neznanja o opraštajućoj, obnavljajućoj snazi Kristove ljubavi, uništavani smo. Bježimo iz milosrđa za nas jer smo užasno vezani ograničenom vizijom. Naše oči nisu se još otvorile na beskrajno milosrđe našega nježnog Oca! Tako smo vezani lažnom, ograničenom slikom njegova milosrđa da nalazimo gotovo nemogućim vjerovati ili prihvatiti ono što kaže Jakov: "Vidjeli ste ishod njegovim nevoljama koji mu je Gospodin dao. Jer Gospodin je pun samilosti i milosrđa" (Jak 5,11).

Ovaj redak znači: "Bog se lako gane našim nevoljama i povredama. On osjeća našu bol i naše neuspjehe i dobar je i suosjećajan s nama. Ljubio nas je i dok smo bili njegovi neprijatelji. Čak i kad ga povrijedimo, brz je pomoći, obnoviti nas i oprostiti nam."

Riječ milosrđe znači "ljubazno i suosjećajno postupanje s prekršiteljem pod nečijom vlašću". Bog ima vlast osuditi nas na pakao svaki put kad sagriješimo; on nas ima pod svojom kontrolom i može s nama što god želi. A njegovo nježno srce želi da bude suosjećajan, dobar i ljubazan prema onima koji su ga najviše iznevjerili.