UČINI IM TO PONOVNO

Kad je Izrael izašao iz Crvenog mora, zapjevao je slavopoje Bogu za silno izbavljenje koje im je dao. Vjerojatno su jedan drugome govorili: "Veće čudo od ovoga nije se moglo dogoditi! Nijedna generacija u čitavoj budućnost neće moći vidjeti takvo očitovanje Božje snage – i na tako vidljiv način."

David se osvrnuo na Izraelovo čudnovato izbavljenje kod Crvenog mora i rekao: "Dođite i gledajte djela Božja: čuda učini među sinovima ljudskim. On pretvori more u zemlju suhu, te rijeku pregaziše. Stog se njemu radujmo" (Ps 66,5-6).

Izraelu je bilo zapovjeđeno da govori svakoj sljedećoj generacije o Božjoj velikoj čudotvornoj sili u njihovo ime. Oni su svoje izbavljenje kod Crvenog mora trebali koristiti kao svoj primjer, "… predajući budućem koljenu: slavu Jahvinu i silu njegovu i djela čudesna što ih učini" (Ps 78,4).

Kao dijete, David je kao očaran morao sjediti dok je slušao priču koja se iznova i iznova ponavljala. Sad je i on pričao svojoj djeci istu priču: "Znate da Bog živi jer je proveo naše praoce kroz Crveno more po suhu. Pričajte sad i vi o tome svojoj djeci i svojoj unučadi!" I oni su to činili.

Nije bilo dovoljno samo govoriti o onome što je Bog učinio u dalekoj prošlosti. Psalmist je htio vidjeti kako Bog izbavlja svoj narod i sada: "Bože, ušima svojim slušasmo, očevi nam pripovijedahu naši, o djelu koje si izveo u danima njihovim – u danima davnim. Rukom si svojom izagnao pogane, a njih posadio, iskorijenio narode, a njih raširio" (Ps 44,2-3).

Psalmist ovdje govori: "Gospodine, sav svoj život slušao sam o tome što si činio u prošlosti, kako su se oni nevjerojatni prizori tvoje slave vidljivo očitovali mojim ocima. Moja djeca su slušala o tome, a sad će i moji unuci."

Zatim je uzviknuo: "Ti, o moj Kralju i Bože moj, ti si dao pobjede Jakovu" (Ps 44,5). Drugim riječima: "Ali, Bože, ti si i moj Kralj. Učini te stvari ponovno za svoj narod!"

Kad je ovaj psalam bio napisan, Izrael je bio u razdoblju velike kušnje. Narod Božji suočio se s velikom krizom i bilo im je potrebno trenutačno izbavljenje. I tako je psalmist došao Gospodinu sa snažnim argumentom, vapeći mu: "O, Gospodine, tvoja djeca kod Crvenog mora vjerojatno su mislila da se više nikada neće dogoditi kriza kao što je bila njihova. Potrebno nam je snažno očitovanje tvoje silne, ispružene ruke da nas izbavi. Gospodine, učine to ponovno danas!"